Gå til sidens hovedinnhold

Rekord rakk ikke

Nedtur er fasiten etter årets andre børsdag.

Frykt for at den amerikanske økonomien er i ferd med og tre inn i en nedgangsperiode rammet Oslo Børs. Situasjonen i USA følges nøye og hvert minste tegn som bygger opp om pessimismen skremmer investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,99 prosent til 486,42 poeng.

Utlendingene selger
Utlendingene var de ivrigste selgerne, mens meglerhusene Neonet Securities, Deutsche Bank og JP Morgan Securities i spissen. Omsetningen på Oslo Børs havnet på rundt 11 milliarder kroner, noe som er like rundt snittet de siste ukene.

Oslo Børs har ikke klarte å dra nytte av den skyhøye oljeprisen. I løpet av onsdag kveld passerte den amerikanske lettoljen WTI 100 dollar fatet for første gang i historien, men falt raskt tilbake til like under den psykologiske grensen. Oljemarkedet var avventende i forkant av en oljelagerrapport fra det amerikanske energidepartementet som ble kjent torsdag ettermiddag. Fasiten viser en større enn ventet nedgang i lagrene.

Stort snøfall og vinterstormer i Nord-Amerika har sammen med fornyet politisk uro i Nigeria og Algerie sendt oljeprisen til rekordhøyder igjen. I Midtøsten har drapet på Benazir Bhutto også preget det politiske bildet. Svak dollarkurs slår også ut i høyere oljepris. Totalt har dette medført sterk utvikling for oljeprisen.

Ved råvarebørsen i London omsettes februarkontrakter for nordsjøolje til 97,96 dollar fatet.

StatoilHydro ble sendt opp 0,47 prosent til 169,90 kroner etter oppgangen i oljeprisen.

Tungt på toppen
Lavere aluminiumspriser og estimatkutt sendte Norsk Hydro ned 4,13 prosent til 72 kroner. De utenlandske meglerhusene dominerte selgersiden i Hydro-aksjen torsdag. I løpet av årets to første børsdager har aksjen falt 7,21 prosent i verdi.

Gyldendal ble børsvinner med en oppgang på 27,05 prosent til 310 kroner per aksje. Det ble riktignok kun omsatt 520 aksjer til en samlet verdi på 161.200 kroner. Repant fulgte opp med en oppgang på 11,59 prosent til 4,14 kroner. Gruveselskapet Crew Gold steg 7,55 prosent til 10,40 kroner. Det var flere av de råvareavhengige aksjene som ble løftet av sterk oppgang i råvaremarkedet. International Gold Exploration steg 7,18 prosent til 10,50 kroner.

Riggaksjene Fred. Olsen Energy og Songa Offshore hadde en solid dag med en oppgang på 3,37 prosent til 307 kroner og 4,53 prosent til 75 kroner.

IT-selskapet TeleComputing utgjorde sammen med Eidsiva Rederi bunnlaget på Oslo Børs med en nedgang på henholdsvis 9,82 prosent til 25,70 kroner og 9,72 prosent til 32,50 kroner. Copeinca falt 7,53 prosent til 43 kroner.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte