(SIDE2): I 2006 ble det rapportert inn over én million tilfeller av klamydia i USA, skriver Washington Post.

Les også:Oppdag klamydia i tide
Les også:Ny kjønnssykdom i Norge
Les også:Kondom er pinlig

Det ble også fanget opp et rekordhøyt antall tilfeller av kjønnssykdommen gonoré - mer resistent mot antibiotika enn tidligere, og den livsfarlige seksuelt overførbare sykdommen Syfilis hadde en økning for første gang på 15 år.

Bekymret
Ifølge Centers for Disease Control and Prevention kan mye av oppgangen tilskrives et mer effektivt registreringssystem. Amerikanske leger er likevel bekymret.

- Vi får håpe at ikke dette blir en trend, sier lege og spesialist hos det medisinske instituttet ved universitetet Johns Hopkins i Baltimore.

Rekord
Antall tilfeller av klamydia økte fra 976.000 i 2005 til 1.031.000 i 2006. Det er ny rekord. Den forrige ble satt i 1978 da det ble rapporter inn 1.013.436 tilfeller av gonoré.

Fakta: Med «klamydia» menes oftest infeksjon med bakterien Clamydia trachomatis i kjønnsorganene. Infeksjonen kan være i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner og i urinrør og bitestikkel hos menn.

Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Til enhver tid har om lag én av 20 seksuelt aktive unge klamydia. Infeksjonen kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommen.

Symptomer: Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene. Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlating og betennelse i bitestikkelen. I 60-80 prosent av tilfellene vil ikke infeksjon i kjønnsorganene gi klare symptomer.

Behandling: Antibiotikabehandling tar knekken på klamydia.

Forebyggende tiltak: Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig. Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter partnerskifte. (Kilde: Folkehelseinstituttet)