(SIDE2): Tirsdag skrev vi om matvarekjeden Rema 1000 som nå lanserer en ny type varemerking, «Godt Kjøp», som er en type matprodukter som har ekstra lave priser.

Blant det som lanseres er «Svenskekyllingen», altså kyllingfilet som er tilsatt salt og vann. Kyllingfileten tilsettes en blanding av salt og vann tilsvarende rundt 10 prosent av vekten.

Les hele saken: Nå får du billigere kjøtt

Side2s lesere hadde også mange meninger om saken. En leser skrev blant annet:

Kan noen fortelle meg hva hensikten er med dette utover det å få økt vekten på produktet? Næringsinnholdet per 100 gram vare vil gå ned, saltlaken vil fordampe ved steking, og det vi sitter igjen med er en kyllingfilet med høyere saltinnhold. Vann inneholder 0 kalorier, salt inneholder 0 kalorier, så næringsmessig har det ingen betydninger annet enn at for mye salt er usunt.

Folk må lære seg å sjekke innholdsfortegnelsen før de kjøper maten. Det er ikke alltid den dyre maten i realiteten er så mye dyrere når du tar i betraktning næringsinnholdet per 100g og hvor mye kalorier du får ut av det.

En annen oppsummerte billigproduktene på en langt mer direkte måte:

Når man åpner en billig pakke kyllingkjøttdeig slår en forferdelig stank i mot deg, bare tullinger gjør det mer enn en gang! Dritbillig mat=dritdårlig mat

Likevel var det mange som mente at så lenge maten ble merket på ærlig vis, var det opp til den enkelte å ta stilling til om man ville kjøpe den, og at Rema 100 dermed ikke gjorde noe galt.

Usunt og billig triks
Forbrukerrådet går imidlertid ut med krass kritikk mot de nye produktene i en pressemelding onsdag.

De mener det er villedende at produkter som Rema 1000 har fylt med salvann får nøkkelhullsmerket.

– Dette er paradoksalt så lenge helsemyndighetene vil ha forbrukere til å velge varer med lavt saltinnhold, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet.

Ødeleggende for folkehelsa

Nøkkelhullet skal merkes på det sunneste produktet innenfor en kategori.

– Det er i seg selv trist at Rema 1000 bruker et velkjent triks for å gjøre maten billigere og gi den smak. Dette er ødeleggende for folkehelsa, og REMA 1000 gjør forbrukerne en bjørnetjeneste. Enda verre er at de får lov til å markedsføre dette som et nøkkelhullsprodukt, sier Instefjord i pressemeldingen.

– Det er liten tvil om at kylling fylt med saltlake er mindre sunn enn produkter uten, sier Instefjord. Han reagerer på at det ikke er satt kriterier for saltinnhold for matvaregruppene fisk og kjøtt.

Innkjøpsdirektør i REMA 1000, Tor Erik Aag, tok selv kontakt med Side2 tirsdag og forsvarte saltinnholdet i kyllingen. Han mente det ikke var slik at produktet var verre enn andre nøkkelhullsprodukter.

- Det er ikke mye salt i dette produktet, det ligger på rundt det som er vanlig i for eksempel en vanlig kjøttdeig - altså rundt 1 prosent. Flere av produktene er nøkkelhullsmerkede, og det er ikke mer i salt i disse produktene enn i de vanlige matvareproduktene som du stort sett finner i dagligvarebutikkene, sa Aag til Side2.

Smutthull i nøkkelhullsforskriften
Forbrukerrådet er imidlertid relativt klare på at de ikke er fornøyd med at produktet merkes som det sunneste i sin kategori og mener ordningen ikke holder mål.


– Med denne utviklingen er det åpenbart at kriteriene for nøkkelhullsordningen ikke er gode nok. Dette er helt tydelig et smutthull som produsenter av kjøtt- og fiskeprodukter kan benytte seg av. Det spiller liten rolle at Rema 1000 informerer om at produktene inneholder saltlake så lenge nøkkelhullet gir inntrykk av at dette er bra for helsa, sier Instefjord.

Myndighetene på sin side peker nettopp på sammenhengen mellom saltinntak, blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Norske og internasjonale helsemyndigheter som Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag, skriver Forbrukerrådet i sin pressemelding.

Slik tipser de om at man kan sjekke saltmengden i mat:
Det er ikke alltid lett å vite hvor mye salt en vare inneholder. Det er i dag ikke et krav om å angi saltinnholdet i næringsdeklarasjonen. Ofte står det bare hvor mye natrium (Na) varen inneholder. 1 gram salt tilsvarer 0,4 gram Natrium, så når det står ”NaCl” tilsvarer det ca. 2,5 ganger så mye salt som når det står ”salt”.