(SIDE2): Desembermåneden er en tid hvor julebaking, julegaveshopping og julebord er populære og hyggelige aktiviteter, men for mange er førjulstiden også en periode hvor vasking og rengjøring kanskje blir litt ekstra prioritert.

I den forbindelse har vi samlet opp noen tips til ting og steder som kanskje er lett å glemme i hverdagsvasken. For når vasket du egentlig taket eller TV-fjernkontrollen sist?

1) I kriker og kroker

Du vet, de stedene du alltid tenker at du skal ta neste gang, men som du bare utsetter og utsetter. Her snakker vi om steder som for eksempel sprekken mellom kjøleskapet og benken, og blant alle ledningene bak TV-benken. Førjulstiden er et perfekt tidspunkt for en skikkelig husvask hvis det er en stund siden forrige grundige rengjøring i hjemmet.

2) Handlenett

Å bruke handlenett eller tøyposer er bra for miljøet, men husk at også disse samler støv og skitt. Derfor er det lurt å vaske posene en gang i blant. Husk å sjekke eventuelle vaskeinstrukser for stoffet og vreng innsiden ut før du hiver tøyet i vaskemaskinen, tipser Goodhousekeeping.com.

3) Helt øverst

Helt ærlig, hvor ofte står du og vasker toppen av kjøkkenskapene, oppå kjøleskapet eller den øverste flaten på seksjonen i stua? Her kan det fort hope seg opp både små og store hybelkaniner, så disse stedene trenger også rengjøring. Glem heller ikke dørkarmer og lister når du først er i gang.

4) Taket

Når vi først er i høyden, så kan vi like så gjerne også nevne taket. Selv om du ikke synes taket ditt ser så skittent ut, så betyr ikke det at det ikke er støv og flekker der. Du kan fort bli overrasket over hvor møkkete vaskekluten din kan bli når du først begynner med takvasking.

5) Små elektroniske duppedingser

Tenk hvor mange ganger du tar på telefonen din, hodetelefonene, nettbrettet og laptopen din i løpet av en dag. Dette skjer kanskje samtidig som du sitter på bussen, lager mat eller er i matbutikken. Som du sikkert forstår er det mange steder hvor man kan plukke opp ugunstige bakterier som du igjen etterlater på skjermen. God håndhygiene er selvfølgelig viktig, men det finnes også egne rengjøringsprodukter for slike elektroniske duppedingser som det kan være verdt å prøve ut.

6) Oppvaskmaskinen og kjøkkenkluter

Joda, det er nødvendig å rengjøre de tingene som gjør andre ting rent. Selv om oppvaskmaskiner bruker varmt vann og såpe så er det ofte små matrester som blir liggendes igjen. Hvis man ikke fjerner dette vil det etter hvert lukte vondt samtidig som effektiviteten til oppvaskmaskinen minsker. Kjøkkenhåndklær og kjøkkenkluter er ofte bakteriebomber. Hvor ofte du bør bytte og vaske disse er avhengig av hva du bruker dem til, men bruk sunn fornuft. Du både lukter og ser når du bør bytte!

Les også: Derfor skal du vaske tannbørsten i oppvaskmaskinen

7) Hodeplagg, skjerf og votter

I likhet med andre klær så vil også yttertøyet plukke opp bakterier og døde hudceller. Følg vaskeanvisningen til plaggene og la både luer, skjerf og hansker så seg en omgang i vaskemaskinen en gang i blant.

8) Treningsbagen

Du glemmer nok ikke å vaske treningsklærne dine etter bruk, men hva med bagen eller sekken du bruker til og fra trening? Det er ikke uvanlig at det samler seg både smuler og smuss i bunnen av bagen eller skken, og mange har kanskje også kjent at det kan lukte litt surt? Da er det på høy tid å rengjøre og vaske bagen!