(SIDE2:) Er du en av de som støvsuger og svinger rundt med vaskemoppen opptil flere ganger i uka? Da skulle man jo tro at hjemmet er rent og pent, men det er ikke en selvfølge. Det finnes nemlig flere områder og ting i hjemmet man ofte ikke tenker på som burde blitt rengjort. Når var for eksempel sist gang du vasket puta di? Eller fjernkontrollen til TVen?

Mobiltelefon

Tenk hvor ofte du tar opp telefonen din i løpet av en dag. Hver gang du snakker i telefonen, sender en tekstmelding, surfer på Internett, tar bilder og så videre. Dette skjer kanskje samtidig som du sitter på trikken, tar en kaffe, lager mat eller er i matbutikken. Som du sikkert forstår er det mange steder hvor man kan plukke opp ugunstige bakterier som du igjen etterlater på skjermen.

Inni oppvaskmaskinen

Hvorfor skal man vaske noe som har i oppgave å gjøre andre ting rent og pent? Selv om oppvaskmaskiner bruker varmt vann og såpe så er det ofte små matrester som blir liggendes igjen. Hvis man ikke fjerner dette vil det etter hvert lukte vondt samtidig som effektiviteten til oppvaskmaskinen minsker.

Hvor ofte man bør rense oppvaskmaskinen vil være avhengig av bruk og hva slags vaskeprogram man bruker, men gjør det til en rutine og forsøk for eksempel å kjøre en omgang med rensemiddel hver andre eller tredje måned.

Dørhåndtak og lysbrytere

Det går ikke en dag uten at man tar i et dørhåndtak eller trykker på en lysbryter. Her er det derfor stor sannsynlighet for at det blir et samlingspunkt av ulike bakterier og skitt. Gå over med varmt vann blandet med vaskemiddel for å unngå spredning av ugunstige bakterier og eventuelle sykdommer.

Kjøkkenvasken

Studier har vist at det er flere E.coli-bakterier i kjøkkenvasken sammenlignet med toalettet etter at du har spylt ned, ifølge iVillage.com. Bakterier er glad i fuktige områder med små matpartikler og da blir kjøkkenvasken nærmest et paradis. Det anbefales å vaske kjøkkenvasken daglig med et desinfeksjonsmiddel laget for kjøkkenet for å drepe bakteriene du ikke ønsker å ha i nærheten av matlagingen.

Dyner og puter

Mange overser korrekt vask og vedlikehold av dyner og puter. Dette fører til at midden får fritt spillerom og den befinner seg typisk i sengetøyet. Det anbefales å vaske dyner og puter minst én gang i året, på 60 grader. Skift sengetøy hver uke eller etter behov og sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 grader, skriver Norges Astma- og Allergiforbund.

Tastaturet på datamaskinen

Du er kanskje påpasselig med å rengjøre PC-tastaturet på jobb, men det er like viktig å ikke glemme dette når du er hjemme. Hvem vet hva familiemedlemmene kan ha fått på hendene i løpet av en dag, særlig med tanke på de små i familien. Datatastaturet er dessverre en ypperlig bakteriesamler og noen studier viser faktisk at det finnes flere bakterier her enn på dosetet.

Søppelbøtta

Selv om du bruker plastikkposer eller lignende er det ikke til å unngå at det blir noen søppelrester av både mat og andre ting som kan forurense selve søppelkassen. Har søppelbøtta lokk er innsiden av dette spesielt utsatt for bakterier og mugg. Et tips er å bruke desinfiserende våtservietter på lokket hver gang du tar ut søpla, og sørg for minst månedlig renhold der du oppbevarer søppel.

Fjernkontrollen

Du har kanskje hørt at fjernkontrollen på hotellrom kan være ekle, men det er ikke sikkert at den du har hjemme hos deg selv er noe særlig bedre. Forskjellige familiemedlemmer og venner tar tak i fjernkontrollen samtidig som de spiser, nyser og hoster. Noe som ikke akkurat bidrar til at fjernkontrollen blir det reneste verktøyet i hjemmet. Så ikke glem å rengjøre denne neste gang du finner frem vaskebøtta og støvkluten.