Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det vanskeligere å få lån

Nedgraderinger og finansiell uro får bankene til å stramme til.

Den finansielle uroen i Europa smitter over på Norge.

I en rapport fra DnB-økonom Kjersti Haugland heter det at at «større usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen, samt vanskeligere tilgang til utenlandsk finansiering, har ført til en innstramning av bankenes utlånspraksis mot bedriftene i tredje kvartal».

DnB-analytikeren skriver videre at utlånspraksisen, altså hvor villige bankene er til å låne ut penger, kommer til å strammes ytterligere inn fremover. Dette kommer til å ramme både bedriftene og husholdningene, mener Haugland.

- Bankene venter en ytterligere innstramning i inneværende kvartal. Også lånepraksisen mot husholdningene ventes å bli strammere, heter det i DnB-rapporten.

Innstrammingen fra bankene er på linje med hva som skjedde under den første delen av finanskrisen. Også etter Lehman-krisen var det vanskeligere for bedrifter og husholdninger å låne penger.

Les mer: Nå betaler du for eurokrisen

Nedgraderer Spania
Etter ratingbyrået Fitch' nedgradering av Spania i forrige uke, følger Moody''s opp tirsdag. Kredittatingbyrået skrur ned Spanias rating med to hakk til A1. Byrået mener samtidig at utsiktene i den spanske økonomien er negative, noe som tilsier at ratingen kan synke videre fremover.

Årsaken til kuttene er at Moody's mener at spanske banker og spansk økonomi har vært avhengig av ekstern finansiering, noe som kan bli vanskelig i dagens finansielle situasjon.

Les Trym Riksens blogg «En spansk én»

Kutter italienske banker
Også italienske banker får tommelen ned av kredittratingbyråene. Standard & Poor's har nedgradert 24 italienske banker, hvorav tre er store og 21 er regionale.

- Den italienske tiårige statsrenten er i øyeblikket 5,9 prosent, opp fra 5,5 prosent ved inngangen av måneden. Tilsvarende spansk rente har steget fra 5,1 prosent til 5,5 prosent i samme periode, skriver Haugland tirsdag morgen.

Gratis kutt
Etter at gjeldsbergene i EU har kommet i verdens søkelys har de tre store ratigbyråene Standard & Poor's, Moodys og Fitch kuttet kraftig i vurderingen til de hardest rammede landene.

Så langt i år har eurosonemedlemmene Spania, Italia, Hellas, Irland, Portugal og Kypros blitt kuttet av et eller flere av byråene.

Dette har bidratt til at renten flere av landene må betale, for å låne enda mer penger, har kommet på nivåer som ikke er bærekraftige. Det har også kommet kutt etter at EU har hostet opp diverse krisepakker.

Kredittvurderingsbyråene får sine inntekter fra de selskapene og produktene som betaler for deres vurderinger. Vurderingene ratingselskapene foretar seg blir så tilbudt - i konkurranse med tilbudene fra de andre byråene.

Vurderingen de foretar av land er derimot ikke noe de tar betalt for.

Må låne mer penger
Problemet til eurosonen er at gjelden til Spania er mye større enn gjelden til land som Hellas, Portugal og Irland - som allerede har blitt reddet. Dette medfører at det per nå ikke finnes nok penger i krisefondet EFSF til å redde landet fra en konkurs.

Så skulle land som Spnaia eller Italia bli tvunget til å få krisehjelp må alle de andre landene gå med på å låne mer penger for å betale for deres gjeld. Men det kan ta tid.

I juli ble det vedtatt at det skal lånes 440 milliarder euro til EFSF, men først nå har alle landene vedtatt dette i sine parlamenter.

Det er anslått at dette fondet må bli så stort som 2.000 milliarder euro for å få bukt med problemene, noe som i så fall vil innbefatte nye runder i alle land. Alternativet kan være en skikkelig smell.

Statskonkurser har nemlig en tendens til å smitte kjapt fra land til land.

For eksempel spredte konkursen i Mexico på 80-tallet seg til statskonkurser i utrolige 70 land.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken