Gå til sidens hovedinnhold

Slik påvirker renteøkningen deg

Må du bytte ut ribbe med Grandiosa på julaften? Eller blir det flottere gaver til barnebarna? Det finner du ut her.

Som ventet valgte Norges Bank å heve styringsrenten ytterligere på onsdagens rentemøte. Med en økning på 0,25 prosentpoeng er renten nå oppe i 5,25 %.

Det betyr etter alle solemerker at også bankene kommer til å heve sine utlåns- og innlånsrenter. Enkelt og greit vil det si at du må betale mer hvis du har lån i banken, mens du får mer om du har satt sparepengene dine på en bankkonto.

Hvor mye ekstra penger du enten må ut med eller får, kan du finne ut ved hjelp av Nettavisens kalkulator.
(Kalkulatoren kan brukes enten du har lån eller innskudd, selv om den i forklaringsteksten er vinklet mot lån).

Seks uker til endringen trer i kraft
Om du er blant dem med huslån må du belage deg på at du snart vil få et brev i posten fra banken din. Der vil det stå at lånet ditt vil bli dyrere. Etter dette vil det gå seks uker før den nye renten kan tre i kraft.

Dermed kan det være smart å ha i bakhodet at de månedlige rentekostnadene vil bli høyere i 2008.

Har du derimot penger stående i banken har du grunn til å smile. Da vil du få enda flere renteinntekter i tiden fremover. Det kan være et kjærkomment tilskudd å vite om i disse juletider.

Bankene øker like mye
De fleste bankene velger stort sett å følge Norges Bank og øke renten like mye som sentralbanken øker styringsrenten. Men for tiden er det en litt spesiell situasjon i rentemarkedet, noe som kan spille inn på boliglånet ditt.

Les mer: Boliglånet ditt blir dyrere uansett

Uansett om noen banker setter renten mer eller mindre opp enn Norges Bank, vil du med Nettavisens oversikter få et klart bilde av hvilke banker som er best eller dårligst på lån og på høyrentekonto.

Her finner du oversikten over bankene med de billigste boliglånene.

Her finner du oversikten over bankene med de beste høyrentekontoene.

Her finner du oversikten over bankene med de beste BSU-kontoene.

Renten på billånet ditt vil sannsynligvis også øke. Andre lånetyper som forbrukslån har i utgangspunktet så høy rente at dagens renteøkning ikke nødvendigvis vil påvirke denne renten.

Sterkere valuta
I minuttene etter rentebeslutningen styrket den norske kronen seg betraktelig. Dette er en konsekvens av at det blir mer attraktivt å plassere penger i Norge når renten er høy. Skal du på reise i utlandet er dette gode nyheter, siden du da vil få mer igjen for dine norske kroner.

Dessuten vil importvarer bli billigere i Norge som følge av en sterk krone.

Lønnsveksten veier opp for renteøkning
Selv om det finnes lyspunkt med en økt rente, ville nok de aller fleste helst sett at renten ikke ble satt opp med tanke på egen lommebok. Da kan du glede deg over at den høye lønnsveksten i stor grad motvirker renteøkningene.

I slutten av november hevet Statistisk sentralbyrå sine anslag for de kommende års lønnsvekst. I 2007 forventes den å ende på 5,7 %, mens den ventes å øke til hele 6,2 % i 2008. Prognosene for 2009 og 2010 tilsier at lønnsveksten også da vil holde seg godt over 5 %.

Sjekk hvordan dette slår ut for deg i Rente- og lønnsutviklingskalkulatoren.

Oppsummering av aktuelle kalkulatorer:
Boliglånskalkulator - flytende
Boliglån - fastrente
Billån
Høyrentekalkulator
BSU-konto
Renteendringens betydning
Rente- og lønnsendring

Les flere artikler om privatøkonomi her.

Hvordan påvirker renteøkningen deg? Kommenter under.

Kommentarer til denne saken