Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen bør ønske seg lavere rente

Det vil bety at folk har mistet jobbene sine og boligprisene stupt, sier sjeføkonom.

Kommende onsdag er det rentemøte i Norges Bank. Alle ekspertene Nettavisen har snakket med ser det som utenkelig at sentralbanken velger å gjøre noe annet enn å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng til 5,5 prosent.

- Ikke ønsk deg lavere rente
Mer usikre er de på hva styringsrenten vil være ved årsskiftet. Anslagene varierer mellom 5 og 5,75 prosent.

- Mange låntakere vil sikkert ønske seg lavere rente. Men husk at dersom renten blir satt ned fra dagens normale nivå, er det fordi noe har gått galt i økonomien, og fordi folk har mistet jobbene sine, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Nettavisen.

Dersom renten blir satt ned fra dagens normale nivå, er det fordi noe har gått galt i økonomien, og folk mistet jobbene sine.

USA skrekkeksempel
Og selv med en langt lavere styringsrente er det ikke sikkert boliglånsrenten din vil synke nevneverdig. Andreassen peker på hva som har skjedd i USA på under et år.

- Der har styringsrenten gått ned med tre prosentpoeng, men lånerenten har ikke gått ned, sier han.

Irrelevant hva Norges Bank gjør
Andreassen peker dermed på de viktige mekanikkene som bestemmer hva du må betale til banken for lånet ditt.

- Når forholdene på kredittmarkedet er som nå, er det nesten irrelevant for låntakerne å spørre om hva Norges Bank gjør med styringsrenten, mener han.

Det utsagnet kommer kanskje oppsiktsvekkende på noen, men det som teller er summen av det sentralbanken og kredittmarkedet gjør.

- Styringsrenten har mye å si over tid, men nå på kort sikt er det markedet og da særlig pengemarkedsrenten som avgjør utlånsrentene til bankene, forteller Andreassen.

Når forholdene på kredittmarkedet er som nå, er det nesten irrelevant for låntakerne å spørre om hva Norges Bank gjør med styringsrenten.

Hevet renten uavhengig av Norges Bank
Pengemarkedsrenten er med på å bestemme hvor mye bankene må betale for pengene de låner videre til deg.

Uavhengig av styringsrenten har de aller fleste bankene allerede hevet renten betraktelig, fordi deres innlånskostnader har steget kraftig som følge av urolighetene i finans- og kredittmarkedene.

- Dermed er markedet i ferd med å gjøre deler av jobben for Norges Bank. Men selv om Norges Bank hever renten både på dette rentemøtet og i juni og bankene følger etter, vil den høye pengemarkedsrenten fortsatt tilsi ytterligere to hevinger av utlånsrenten fra bankenes side, sier Andreassen.

I så fall kan boliglånsrenten øke fire ganger dersom ikke pengemarkedsrenten snart svekker seg vesentlig.

- Pengemarkedsrenten vil sikkert ikke ligge så langt over styringsrenten som i dag til evig tid. Dersom forholdene på kredittmarkedet bedres slik at pengemarkedsrentene faller samtidig som veksten norsk økonomi er bra og inflasjonen er tiltakende som i dag, vil Norges Bank nok heve sin styringsrente for å holde utlånsrentene oppe, sier Andreassen.

Frykter alternativet
Mange vil kanskje håpe vi slipper flere renteøkninger fra sentralbanken, men Andreassen frykter alternativet langt mer.

- Hvis vi er virkelig uheldige og den norske økonomien rammes hardt av den internasjonale nedturen, så vil også renten bli satt ned i Norge. Men så ille får vi jo ikke håpe det går. Det vil bety at folk har mistet jobbene sine og boligprisene stupt, sier han.

Les flere boligrelaterte artikler i Nettavisens nye boligmagasin.

Ønsker du deg lavere rente? Eller deler du frykten til Harald Magnus Andreassen? Kommenter under.

Kommentarer til denne saken