Gå til sidens hovedinnhold

- Renteheving vil forsterke nedturen

Vil dagens høye inflasjonstall gi deg høyere rente? Se hva ekspertene sier.

Onsdag samles hovedstyret i Norges Bank til et nytt møte for å bestemme styringsrenten i den neste seksukersperioden.

Vi kan berolige deg først som sist. Det blir ingen ny renteøkning. I hvert fall ikke i denne omgang, ifølge ekspertene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Hvis Norges Bank skulle finne på å heve renten ytterligere i år vil det forsterke nedturen i norsk økonomi unødig, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki til Nettavisen.

Nyttige tjenester fra Nettavisen.no/Bolig:

Sjekk vår fyldige renteoversikt med boliglånsrenter med mer

Sjekk vår fyldige oversikt over boligpriser her

Så mye kan du låne - test deg selv

Overraskende høy inflasjon
Mandag ble det klart at inflasjonen i juli var mye høyere enn ekspertene hadde ventet. Kjerneinflasjonen var på 2,9 prosent på årsbasis. Den høye inflasjonen er med på å trekke i retning av en høyere rente, men Andreassen tror likevel ikke Norges Bank vil øke renten.

Les også:Høyeste prisvekst på fem år

- Et tall får ikke skuta til å snu. Jeg tror sentralbanken er bekymret for dagens inflasjonstall, men så lenge økonomien er på vei mot en klar nedkjøling har de gjort sitt for nå, mener Andreassen og utdyper.

- Norges Bank må være fleksible
- Veksten i norsk økonomi er kraftig på vei ned. Hvis sentralbanken legger vekt på forbigående faktorer som på kort sikt øker inflasjonen, og de derfor øker renten, er de lite fleksible. De hevet renten i sin tid selv om inflasjonen var svært lav, fordi dette på sikt ville være den beste pengepolitikken. Nå må de være like forutseende og la vær å heve renten selv om inflasjonen er litt høy, mener Andreassen.

Han tror den allerede avtakende veksten i økonomien vil sørge for at inflasjonen på denne tiden til neste år vil være mye lavere enn i dag.

Les flere artikler fra Nettavisen.no/Bolig:

Slik jukser desperate meklere

Så vanskelig er det å få solgt

Slik gjør du hyttekuppet

Bred enighet om rentestillstand
At Norges Bank ikke vil heve renten på onsdagens møte er det bred enighet om blant Norges økonomieksperter. Da Nettavisen før helgen snakket med eksperter i DnB NOR, Nordea, Fokus, First, Handelsbanken, SEB, Storebrand og Landsbanki, sa alle at Norges Bank ikke ville heve renten på det kommende rentemøtet uavhengig av dagens inflasjonstall.

Derimot gjør den høye inflasjonen at flere eksperter nå tror det vil bli én renteheving til i år.

- Jeg sa før helgen at jeg holdt en knapp på en renteøkning til før nyttår. Med dagens inflasjonstall er jeg enda sikrere på dette, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Nettavisen.

Norges Bank mer haukete
Han får støtte av Handelsbankens seniorøkonom Shakeb Syed.

Syed spådde før helgen en kjerneinflasjon på 2,7 prosent for juli, noe som var høyere enn mange av hans kolleger i andre finanshus spådde. Likevel ble også han tatt på sengen av at inflasjonen havnet på hele 2,9 prosent.

Dermed er også han blitt sikrere i sin sak om at Norges Banks inflasjonsfrykt gjør det nødvendig med nok en renteøkning senere i år.

- Sentralbanken har vært mer haukete i det siste. Det vil si at de har vært mer aggressive i rentesettingen, de har vist større vilje til å øke renten. Derfor tror vi de velger å øke den ytterligere en gang før årsskiftet, mener Syed.

Hva tror du om renten fremover? Tåler du flere rentehevinger? Kommenter under.

Kommentarer til denne saken