Gå til sidens hovedinnhold

Rentehåp i New York

Fed åpner rentedøren og lokker frem børsoptimistene.

Aksjene i USA stiger for andre dag på rad.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones løftes 0,82 prosent til 13.064,93 poeng onsdag ettermiddag. Det er også opptur for aksjene som inngår i S&P 500. Indeksen klatrer 1,01 prosent til 1.442,70 poeng. Teknologiaksjene som ligger under Nasdaq-indeksen stiger 1,29 prosent 2.614,00 poeng.

Den amerikanske visesentralbanksjefen Donald Kohn sier at Federal Reserves (USAs sentralbank) pengepolitikk må være kvikk, pragmatisk og fleksibel siden usikkerheten over hvordan den fornyede uroen i finansmarkedene vil slå ut på utlånene til forbrukere og selskapene.

Nøkkelspørsmålene for de som utformer politikken er hvor mye utviklingen i finansmarkedene blir rammet utenom det som skjer i boligsektoren. Økende turbulens i finansmarkedene de siste ukene har reversert noe av oppgangen i september og oktober og hvis dette vedvarer kan det øke sannsynligheten for ytterligere innstramminger av de finansielle vilkårene.

- Hvis uroen stammer fra banker som frykter at rentene vil økes burde Fed kunne gjøre noe med det, sier Kohn.

Kohn sier videre at de siste økonomiske dataene har gitt et blandet bilde. Inflasjonsrisikoen har ikke fortsvunnet, mens boligmarkedet har hatt en rask nedgang. Forbruket har også vært moderat.

Ordreinngangen av varige goder falt i oktober med 0,4 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at ordreinngangen av varige goder ville øke med 0,3 prosent i oktober. Hvis en utelater ordreinngangen fra transportnæringen ville nedgangen vært på 0,7 prosent, mens den ville falt med 0,9 prosent hvis en ser bort fra forsvaret.

Tilsvarende tall fra september ble revidert til en nedgang på 1,4 prosent fra opprinnelige minus 1,7 prosent.

Oljemarkedet venter på den ukentlige oljelagerrapporten. Denne vi si noe om utviklingen i etterspørselen i markedet og vil gi hint om rentningen. Ved råvarebørsen i New York stiger desemberkontrakten på WTI-olje til 94,69 dollar fatet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis