Gå til sidens hovedinnhold

Rentehopp ingen katastrofe

Norges Bank hever stadig renten, men aksjeekspertene er ikke enige om det vil påvirke Oslo Børs.

Torsdag hevet Norges Bank renten for fjerde gang på rad. Fredag ligger renten på 4 prosent, og sentralbanksjef Svein Gjedrem tror renten vil ligge på rundt fem prosent allerede ved årsskiftet.

NA24 - din næringslivsavis

Kan føre til fall
Høyere rente kan føre til videre fall på Oslo Børs, mener analysesjef i Orion Securities Stig Myrseth.

- En rente på fem prosent vil virker dempende på utviklingen på Oslo Børs. Men det er ingen dramatikk eller katastrofe, sier Myrseth til NA24.

Han forklarer at en rente på fem prosent eller høyere vil bidra til å styrke kronen, noe som igjen vil føre til at mange av selskapene som har sin inntjening i utenlandsk valuta vil få en redusert inntjening.

- Dette vil bidra til å holde Oslo Børs tilbake. De siste fire årene har vi slått resten av verden, nå er det vår tur til å henge etter, sier han.

Foreløpig har ikke kronen styrket seg veldig mye, verken mot euro eller dollar.

- Det som er faren er at norsk økonomi er i utakt med resten av verden, det vil renten også være i tiden fremover, sier Myrseth.

Analytikeren mener at USA allerede er ferdig med sine rentehevninger, og viser til at det nå er snakk om å kutte den amerikanske renten. I eurosonen hever de fortsatt renten, men i langsomme steg.

- Utover i 2007 kan vi bli alene om å heve renten, det er uheldig for kronekursen. Om dollaren faller under 6 kroner og euro under 8 kroner vil det føre til at en rekke estimater må senkes, sier han.

- Vel optimistiske
Norges banks prognoser er godt nytt for aksjemarkedet om de holder stikk, mener tidligere sjeføkonom Tormod Andreassen. Han sier at prognosen tegner til at rentetoppen nærmer seg, og at den innenlandske etterspørselen utvikler seg god. At kronekursen ikke vil styrke seg nevneverdig, og at oljeprisen vil bli lik terminprisen i tiden fremover.

Men Andreassen mener den optimistiske sentralbanksjefen kanskje tar litt hardt i.

- Jeg er litt skeptisk til noen elementer i Norges Banks prognoser. Jeg tror kronekursen vil styrke seg i motsetning til hva Gjedrem tror. Jeg tror også at oljeprisen vil ligger lavere enn terminprisen, sier Andreassen.

Han mener også at Norges Bank er vel optimistiske når det gjelder innenlands etterspørsel med tanke på den meget gode inntektsutviklingen vi har i Norge.

Andreassen er ikke redd for at markedet om en stund vil oppleve det samme som man gjorde på slutten av jappetiden.

- Dagens situasjon er en helt annen. Egenkapitalsituasjonen var langt dårligere den gangen. I dag er det en god balanse i hele næringslivet.

Ingen virkning på kort sikt
Anders Bergland, analysesjef i Glitnir Securities, tror ikke renteoppgangen vil påvirke utviklingen på Oslo Børs i det korte bildet.

- Jeg tror ikke gårsdagens renteoppgang vil ha noen særlig stor innvirking på Oslo Børs. Ved videre oppgang kan den muligens legge en liten demper på utviklingen, sier Bergland.

Han tror imidlertid ikke at børsuroen er helt over ennå.

- Statistisk sett varer en korreksjon mellom 11 og 27 dager. Ut fra dette er vi cirka midt i, så vi kan nok fortsatt regne med litt turbulens i tiden fremover, sier han.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler