Gå til sidens hovedinnhold

- Renten skal videre opp

Den tredje renteøkningen på rad er et faktum. Og ekspertene forventer videre oppgang.

Norges Bank øker renten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank skriver i sin begrunnelse at at ny informasjon siden Inflasjonsrapporten ble lagt fram i november peker i retning av at veksten i økonomien kan være noe høyere enn anslått.

- Stadig flere virksomheter opplever mangel på arbeidskraft. Det kan se ut til at lønnsveksten nå tar seg opp noe raskere enn ventet. Veksten i boligpriser og gjeld holder seg høy. Også den underliggende prisveksten har vært noe høyere enn anslått i inflasjonsrapporten og vurderes å være i et intervall fra knapt 1,25 prosent til opp mot 1,75 prosent. Ny informasjon taler samlet for at renten økes ved dette møtet, skriver Norges Bank.

LES OGSÅ: Dette kostet hoppet deg

Holder på små skritt
- Selv om renten er økt vesentlig siden sommeren 2005 er den fortsatt lavere enn hva vi anser som et nøytralt nivå. Renten kan gradvis settes opp mot et mer normalt nivå, men neppe ved hvert rentemøte. Renten vil dermed fortsatt økes i små og ikke hyppige skritt, skriver sentralbanken.

- Dette var som vi har sagt på forhånd. Det var høyst usikkert, men sentralbanken la vekt på alle de tallene som har kommet inn siden forrige rentemøte, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NA24.

Tre rentehopp til
Mork sier de nå er i tvil om renteskruen skal strammes ytterligere ved neste rentemøte.

- Neste spørsmål er om Norges Bank skal heve i mars eller ikke. Vi tror de kommer til å heve tre ganger til innen utgangen av første halvår. Men vi er usikere på om det altså kommer et nytt hopp i mars eller april, sier Mork til NA24.

- I tvil
- Det virker som om hovedstyret selv har vært i tvil. De har vurdert å holde renten uendret, men tingene som gjorde at de var usikre, veide tydeligvis tungt nok, sier senioranalytiker i Nordea, Erik Bruce, til NA24.

Bruce trodde selv ikke tallene var sterke nok til at hovedstyret ville sette opp renten. Men ramser opp elementer som at prisstigningen ligger i overkant, lønnsveksten tar seg opp og at det er sterk vekst i boligprisene som altså gjør at de går bort fra sin tidligere politikk om ikke-hyppige rentehevninger.

Sterkere krone
Tirsdag gikk Norsk Industri ut og advarte mot kronerally, hvis Norges Bank fortsetter å øke hastigheten i sin rentepolitikk. Noe som på sin side vil bety svekket konkurranseevne for eksportbedriftene.

- Jeg tror kronen blir sterkere på dette, men den er i utgangspunktet relativt svak, så det blir nok ikke noe problem ennå, sier Bruce.

Nordea-økonomen mener det ligger i kortene at Norges Bank nå kommer til å fortsette med flere renteøkninger enn det de fleste hadde ventet frem mot sommeren.

- Renten i Norge går raskere opp enn i Euroland. Det tilsier at kronekursen kommer til å styrke seg, forklarer han.

Mer aggressive
Sjeføkonom Tharald Stray Laastad i Pareto Securities tolker dagens beslutning todelt.

- Dersom de sterke makrotallene fortsetter å komme inn, inflasjonen blir liggende over sentralbankens prognosebane og kronen holder seg omkring dagens nivå så vil de øke renten igjen i mars samtidig som de vil publisere en ny inflasjonsrapport med en mer aggresiv rentebane, tror Laastad.

Det andre scenariet han skisserer er at dersom kronen styrker seg vesentlig og/eller inflasjonen kommer ned på Norges Banks prognosebane, så vil de opprettholde dagens strategi og vise dette med ikke å sette opp renten i mars.

- Jeg ser for meg at kronen vil styrke seg, samtidig som jeg ikke er overbevist om at inflasjonen vil stige veldig mye fremover. Det gjør at jeg ser for meg alternativ to som mest sannsynlig, tror Laastad.

- En påminnelse
- Norges Banks rentebeslutning og signalene om renteutviklingen framover er en påminnelse om at husholdningene og næringslivet må ta høyde for at renten skal opp mot et mer normalt nivå når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar til dagens renteøkning.

Usikre på forhånd
Utfallet av dagens rentemøte var høyst usikkert.

Det store argumentet mot er at det vil bli tredje gangen på rad med renteoppgang, sa Knut Anton Mork på forhånd.

- Norges Bank har vært veldig omhyggelig med å kommunisere at de ikke tar sikte på å foreta renteheving ved hvert bidige rentemøte i lang tid fremover. På den andre siden har det vi har fått av makrodata siden forrige rentemøte i desember vært entydig sterkt, og har overrasket både Norges Bank og de fleste andre, sa Mork.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken