Gå til sidens hovedinnhold

Renteoppgang i USA

Markedet svekkes i troen på snarlige rentekutt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tirsdag kveld norsk tid ble møterapporten til sentralbankens forrige rentemøte offentliggjort. Mange håpet at referatet ville si noe om begrunnelsen bak rentekuttet på hele 0,50 prosentpoeng som kom i midten av september. Kuttet var langt større enn hva flertallet av økonomene hadde ventet og sendte aksjemarkedene da rett opp.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanken konkluderte med at rentekuttet var det klokeste de kunne gjøre, men at fremtidige avgjørelser var avhengige av hvordan økonomien beveget seg i de kommende ukene. Men ellers var det lite nytt i referatet som aktørene kunne ta med seg videre.

- Ingenting nytt
- Men i referatet av møtet viste sentralbanken ingen umiddelbare bekymringer rundt økonomien, der var mer bekymring rundt kredittmarkedene. De sa oss ingenting vi ikke visste fra før, mens mennesker så etter ytterligere informasjon på hvorfor de kuttet 50 basispoeng, sier rentemegler Tom de Galoma, ifølge MarketWatch.

- Referatet var skapt til å fortelle markedet at det ikke var nok informasjon for dem til å bevege seg mot ytterligere 25 eller 50 basispoeng. Men de var forsiktige til å unngå å si nei, sier en rentestrateg hos Citigroup, ifølge Bloomberg.

Renteoppgang
Den viktige markedsrenten på tiårige statsobligasjoner steg med 0,3 prosent til 4,124 prosent etter at referatet kom ut. Renten på toårige statsobligasjoner steg med fire basispoeng til 4,13 prosent kort tid etter at referatet ble sluppet.

Dermed indikeres det at aktørenes forhåpninger om rentekutt denne måneden minker.

- Ser ut til å stabiliseres
Sjefen for sentralbankens avdeling i St. Louis William Poole sa i en tale at omveltningene i finansmarkedene viser at det roer seg, selv om det fortsatt er svakheter i bolig- og kredittmarkedene som kan skade økonomien.

- Finansmarkedene ser ut til å stabilisere seg, men de har ikke returnert til normalen og er fortsatte skjøre, sier Poole, ifølge Bloomberg.

Videre sa Poole at det fortsatt er et betydelig stykke å gå og at vi ikke vet hvor lang tid det vil ta. Poole sier også at USA er i ukjent territorium med fallende boligpriser.

Talen hans antydet at han fortsatt er mer bekymret med tanke på risikoen mot veksten i økonomien enn mot inflasjonsfarene, selv om han poengterte at arbeidsmarkedet

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren