Gå til sidens hovedinnhold

Rentespøkelset felte børsen

Rentefrykt fikk Oslo Børs til å stupe over 3,7 prosent tirsdag. Les alt om børsdagen her.

Frykten har tatt over for grådigheten og gjorde at det var en tung dag for investorene på de internasjonale børsene.

Oslo Børs tok seg inn mot slutten av dagen, men endte likevel ned hele 3,74 prosent til 340,78 poeng. Tidligere på dagen var hovedindeksen ned over 5,3 prosent til 335,33 poeng. I løpet av uken har børsen falt med over 10 prosent.

Rentefrykt
Frykten for økte renter i USA har lammet verdens børser den siste tiden og har ført til at verdier for mange milliarder har forduftet. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke kom i forrige uke med signaler om at han er villig til å bruke rentevåpenet uten å nøle for å stagge stadig økende inflasjon.

Økte renter i USA er svært dårlig for aksjemarkedene rundt om i verden, siden det blir mindre attraktiv å sitte med aksjer. Avkastningskravet til selskapene øker i takt med høyere rente og økte lånekostnader. Mange spekulanter har dessuten belånt sine investeringer og dette fører til at enkelte må selge unna sine posisjoner.

Dollaren har styrket seg mot de viktigste nøkkelvalutaene på rentebekymringen og dette har ført til at råvareprisene har falt kraftig. Enkelte har dessuten uttrykket bekymringer knyttet til veksten i verdensøkonomien som følge av de høye rentene, samt ustabile råvarepriser.

Oljefall
Svekkelsen i oljeprisen de siste dagene får direkte konsekvenser for Oslo Børs. Mange av norske børsselskapene er avhengige av oljeprisen.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i juli ble da Oslo Børs stengte omsatt for 67,66 dollar, mens en dollar kostet 6,22 kroner.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro ledet an i nedturen denne dagen og falt henholdsvis 4,62 prosent til 155 kroner og 5,57 prosent til 144 kroner.

Utlendingene var ivrige selgere denne dagen og lempet ut oljetungvekterne. De utenlandske meglerhusene var også de største nettoselgerne denne dagen hvis en regner alle aksjene på Oslo Børs sett under ett. Credit Suisse First Boston, Fisher Partners og Morgan Stanley vektet seg klart ned i norske aksjer og sto for samlet for rundt 70 prosent av nettosalgene denne dagen på Oslo Børs.

Traderfavorittene DNO og Altinex ble hardt rammet at skepsisen i markedet. Aksjene falt henholdsvis 9,35 prosent til 48,50 kroner og 11,54 prosent til 1,15 kroner etter å ha vært langt svakere tidligere på dagen.

Gull- og gruveselskapet Int. Gold Exploration ble dagens klare taper og falt hele 17,58 prosent på de svake råvareprisene. De tidligere så frelste analytikerne begynner å tvile på hvor store inntekter selskapet kan få i den mye omtalte diamantprosjektet i Angola.

Det kanadiske oljeselskapet Questerre endte ned hele 14,29 prosent, mens teknologiselskapet Odim falt 12,84 prosent.

Rykter i rigg
Sinvest og REC var de eneste lyspunktene blant de mest omsatte aksjene. Sinvest steg hele 5,1 prosent til 103 kroner etter at det florerte rykte om både oppkjøp og kontrakter.

- Vi har ikke noe nytt å komme med, sier adm. direktør Svein Anton Bjørnholmen i Sinvest til NA24 iMarkedet og la til at de ikke visste hvorfor interessen rundt aksjen var så høy.

Solen skinte også på Renewable Energy Corporation som endte opp 1,27 prosent til 79,50 kroner. Meglerhuset Enskilda Securities var desidert mest sultne på REC-aksjer denne dagen og sto bak over 75 prosent av nettokjøpene.

Internasjonal børssmell
Dagens børsfall var ikke enestående for Norge. I Japan falt Nikkei 225-indeksen 4,14 prosent, mens en rekke andre asiatiske børser ble rammet av rentefrykten.

De europeiske børsene får også juling denne dagen. I Tyskland faller DAX-indeksen 1,75 prosent, mens investorene i London må konstantere at FTSE 100 faller rundt 2 prosent. I Paris er CAC 40 ned 2 prosent.

Nedturen har også smittet over på børsene i Sverige og Danmark. Nøkkelindeksene i Stockholm og København er ned henholdsvis 2,2 og 3,2 prosent.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken