Gå til sidens hovedinnhold

Nettsted publiserer leger som abort-reserverer seg

Oslo (NTB-Frode Kvam): Nettstedet Legelisten.no har begynt å publisere informasjon om leger som er motstandere av abort, assistert befruktning, innsetting av spiral og utskriving av resept på p-piller.

- Vi har mottatt mange henvendelser fra brukere som har etterlyst informasjon om hvilke fastleger som reserverer seg og hvilke som ikke gjør det, skriver Legelisten.no i en forklaring.

Temaet har tidligere blitt vurdert av nettstedet, men man valgte da å ikke publisere slike opplysninger av hensyn til dagens lovregulering.

I forbrukernes interesse

Overfor TV 2 utdyper nettstedets daglige leder Lars Haakon Søraas at myndighetene ser ut til å akseptere at leger reserverer seg, og at det derfor er i forbrukernes interesse å ha tilstrekkelig informasjon tilgjengelig.

– Vi mener det er relevant for pasienter som vil finne en ny fastlege. Derfor gjør vi dette tilgjengelig for alle. Vi har tatt et krafttak nå for å få tak i så komplett informasjon som mulig, sier Søraas.

Onsdag hadde nettstedet informasjon fra brukere om totalt 14 leger som har reservert seg. Nettstedet har for øvrig ingen åpen liste tilgjengelig hvor man kan se reservasjonslegene samlet. Man må søke på hver enkelt fastlege for å finne ut om vedkommende har reservert seg eller ei.

LES OGSÅ: - Det er ikke fastlegen som er tapende part her

Lovendring i år

Dagens lovverk tillater ikke fastleger å reservere seg mot å henvise pasienter til abort. Å nekte spiral eller andre typer prevensjon er også i strid med regelverket, understreket helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tidligere denne måneden.

Tirsdag sendte han et forslag til lovendring ut på høring. Han regner med å kunne levere et endelig forslag til lovendring til Stortinget i løpet av høsten.

- Reservasjonsmuligheten vi nå sender på høring, strammer ikke inn abortloven. Tvert imot. Den strammer inn praksisen som har eksistert i strid med regelverket i mange år, sier Høie i en pressemelding.

Høie foreslår å gjøre kommunene, som er fastlegenes arbeidsgivere, pliktige til å opplyse innbyggerne om hvilke leger som reserverer seg mot å henvise pasienter til abort. Samtidig får kommunene ansvar for å sikre at det er fastleger i lokalsamfunnet som ikke reserverer seg. Det innebærer at kommunene kan nekte fastleger å reservere seg.

Skepsis

Høie mener situasjonen blir bedre for kvinner som ønsker abort, ved at de slipper å møte leger som har reservert seg. Men han legger overfor NRK ikke skjul på at utfallet kan bli ulik praksis rundt omkring i Norge.

- Noen kommuner vil kunne si nei til reservasjonsretten fordi de politisk ikke ønsker det. I andre kommuner vil man gjøre det fordi man mener det ikke er et godt nok tilbud, ved at det for eksempel ikke er nok fastleger til å ivareta dem som ønsker å skifte, sier Høie.

Nestlederen i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), støtter Høies forslag, men hun håper det ikke ender med stadige omkamper i kommunestyrene.

– Jeg synes det er en tendens til å drive heksejakt på enkeltleger, og hvis dette skal fortsette ute i kommunene, så synes jeg det er en lite verdig måte å løse denne saken på, sier Toppe. (©NTB)

LES MER:

Høie krever at kommunene registrerer abortnektende leger
Høie: - Fastleger kan ikke nekte pasienter prevensjon
- De overser at sex har kommet for å bli
Omstridt fastlege: - Ikke en eneste pasient har trukket seg
- Dette begynner å bli en pinlig stillhet fra dem
- Abort er ikke noe annet enn drap
- Det var stort, vi er et skritt nærmere seier nå
- Kan ikke sammenligne abort med aktiv dødshjelp
Kan bli dyrere å ha barn

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken