(SIDE2): Forskere demonstrerte at folk opplever å miste smakssansen når maten blir spist med bakgrunnsstøy.

Det skriver The Independent, fredag.

De som leverer flymat har lenge vært oppmerksom på at de må tilsette større mengder med salt og sukker i måltidene.

Lyd spiller en rolle
Såkalt hvit støy som kan høres inne i kabinen på flyet består av ulike samlinger av lyd i forskjellige frekvenser, slik som motorene på flygemaskinen. Forskere har nå klart å demonstrere at denne lyden forstyrrer opplevelsen vår av hvor salt eller søtt maten er.

Funnet kan forklare fenomenet som allerede er velkjent blant flyselskapene, nemlig at passasjerene får en litt annen smakssans når de er i lufta. Derfor er flymåltidet ofte tilsatt ekstra salt, sukker og andre smaker.

Salt, sprøtt, søtt?
Studien understøtter ideen om at lyd spiller en viktig rolle i forhold til smak. Den britiske kjendiskokken Heston Blumenthal har testet ut teorien ved å servere en spesialdesignet rett som ble servert mens de som spiste hørte på lyden av bølger som slår mot stranden. Ellen Poliakoff ved Manchester University fortalte at studien undersøkte hvordan bakgrunnsstøy influerte en persons oppfatning av maten.

Forskerne fant at visse lyder ikke bare hadde påvirkning på hvor salt eller søtt folk syns maten var, men også hvor sprø noe av maten hørtes ut, noe som igjen påvirket deres tanker om hvor fersk maten var.

Bakgrunnsmusikk for fornøyelse
- Vi har sammenlignet hvordan folk rangerer mat de spiser mens de har lyd på øret av ulikt slag og vi har spekulert i at denne kan forklare hvorfor flymat har rykte på seg for å være smakløs, sier Dr Poliakoff.

Han la til at støyen kan forklare hvorfor flymat må kompensere enten ved å tilsette mer salt eller mer sukker. Testpersonene rangerte nemlig smaken av salt og sukker som signifikant lavere når de hadde støy på øret, enn ellers.

De som fikk høre på lyder de likte rangerte maten som mer smakfull. Noe som kan forklare hvorfor mange restauranter spiller lav bakgrunnsmusikk mens du spiser.