Gå til sidens hovedinnhold

Forskerne har funnet årsaken til «Resting bitch face»

Og kvinner er ikke noe mer «bitchete» enn menn.

(SIDE2): Designer Victoria Beckham har det. Skuespiller Kristen Stewart også, som vel er å regne som poster-jenta. Kanye West er en av mannfolka som har det, men det er stort sett kvinner som har det.

Resting bitch face. For enkelhets skyld forkortet til RBF.

Det vil si, når ansiktet er avslappet og man mangler uttrykkene man får når ansiktet er i bevegelse. Det vil si snakker, smiler eller på annet vis beveger fjeset. RBF kan beskrives som at man ser sur og likegyldig ut, dømmende, muligens som om man kjeder seg litt.

RBF er ikke nytt. Allerede i 2013 var det en internett-trend, der kjente (kvinner) ble gjort narr av for sitt sure oppsyn. Men nå har forskere funnet årsaken til RBF.

Dataprogram

Jason Rogers og Abbe Macbeth, som forsker på adferd, ville nemlig finne ut hvorfor noen ansikt ser «døde» ut, som hovne kjerringer, mens andre uansett hvor avslappet de er, ser yndige og glade ut. Med andre ord – hvorfor oppfatter vi at noen har RBF?

De to brukte blant annet et dataregister med over 10.000 ansiktsuttrykk, for å analysere ansikter og brukte åtte vanlige uttrykk: lykke, tristhet, sinne, frykt, overraskelse, avsky, forakt og «nøytral».

De to lage så et utgangspunkt: De la inn ansiktsbilder der 97 prosent viste uttrykksløse ansikter og 3 prosent viste ansikter med hint av de åtte nevnte uttrykkene. Dette for å ha en base å kjøre mot bildene av våre kjendiser.

Deretter kjørte de bilder av våre kjente RBF-personer gjennom sin FaceReader – som Kristen og Kanye – og også dronning Elizabeth, som er kjent for å se grinete ut gjennom dataprogrammet.

Forakt

Det førte til økt registrering av ansiktsuttrykk, eller følelser, som de åtte jo er. Og særlig et uttrykk gjorde seg gjeldende.

- Det uttrykket som markerte seg mest, var «forakt», sier Macbeth til Washington Post.

Dataprogrammet kan si det, ved å oppdage små endringer i hvordan ansiktets bestanddeler er formet – er leppene bøyd litt nedover, myser man lett med øynene – så er dette små tegn som registrerer.

Programmet merker ørsmå forskjeller og tolker dem som gitte ansiktsuttrykk – og da altså som forakt. Nettopp slik menneskehjernen også gjør.

- Noe i det avslappede ansiktet har antydninger av forakt, både for dataprogrammet og for oss.

Også menn

Men – det var en stor forskjell. Programmet gjorde ingen forskjell på kjønnene, og fant RBF både hos menn og kvinner, og like ofte. Det er passer ikke overens med oppfatningen at RBF er noe som vanligvis er å finne hos kvinner.

Som skuespiller Anna Kendrick, som har gått ut og sagt at RBF har påvirket karrieren hennes.

- Da Kendrick var yngre, sa ofte regissører til henne «hvorfor smiler du ikke mer, du må smile mer, du ser ut som du ikke er glad», sier Macbeth.

- Det forventes oftere av kvinner enn av menn. RBF er ikke noe kvinner har oftere enn menn, men vi legger fortere merke til det hos kvinner, fordi vi forventer at de skal være glade og smiler mer, og komme overens med andre på den måten.

Dersom du lurer på om du har Resting bitch face, kan du få svaret. Forsker-teamet har lagt ut mailadressen jason@noldus.com, der du kan sende et uttrykksnøytralt bilde av ansiktet ditt og få svar av FaceReader.

Bedre mennesker

Men - det er ikke bare negativt å ha RBF.

Det heved at personer som stadig ser sure ut, egentlig er mye bedre på å kommunisere.

- Kvinner som møter en verden som automatisk utstråler negative egenskaper på grunn av deres ikke-leende ansikt, må raskere lære seg å kommunisere, skriver Rene Paulson, med utgangspunkt i professoren og psykologen Albert Mehrabian studie om at menneskelig kommunikasjon skjer gjennom ikke-verbal kontakt. Som altså ansiktsuttrykk.

- Kvinner som stadig blir misforstått må fokusere mer på ord som folk sier, istedenfor tonefall, kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Dette sikrer en mer effektiv flyt av informasjon mellom partene.

Pulson mener at kvinner med RBF-ansikt også må uttrykke seg bedre, og viser til doktor John Lund, som er forsker på mellommenneskelig kommunikasjon. Han sier ofte:

- I stedet for å kommunisere for å bli forstått, må du kommunisere for å ikke bli misforstått.

LES hele her: 3 kjendiser som sjeldent smiler

Kommentarer til denne saken