Gå til sidens hovedinnhold

«Kunstig syltetøysmak og altfor søt»

Vi smaker på de nye YT-produktene.

(SIDE2:) - De kan være en veldig fin løsning i en travel hverdag, mener klinisk ernæringsfysiolog om YT-nyhetene Myslibar, Energibar og Restitusjonsbar.

Nye matvarer
I slutten av januar inntar nye matvarer butikkhyllene, og flere varer trekkes tilbake. Ofte er det fjorårets nyheter som forsvinner. Blant produkter som kommer er Tines tre nye treningsbarer.

YT-serien er utviklet av melkeprodusenten sammen med ernæringsfysiologer ved Toppidrettssenteret. Serien består av ulike drikker, yoghurter og treningsbarer. Tanken er at produktene skal fungere som alt fra mellommåltid, eller påfyll før, under og etter trening.

Side2 sjekker fortløpende ut de nye matvarene og produktene som skal friste oss i 2013. Vi har allerede smakt og dømt Stabburets nye Grandiosa.

LES MER HER: Eksperter på kebabpizza synes den nye Grandiosaen er god.

Og nå er det klart for en uhøytidelig smakstest på Tines nyheter - sjekk vår dom nedenfor:

ENERGIBAR – under trening (55 g):
Skal gi energipåfyll under trening og konkurranse
Inneholder korn, frukt og bær
Næringsinnhold per 100 g:
Energi: 1596 kJ
Energi: 378 kcal
Protein: 8,7 g
Karbohydrater: 64 g
- hvorav sukkerarter 42
Fett: 8,7 g

Side2s smakspanel mener:
- Smaker kunstig, er søt og kvalmende. Smaken minner om «gammel yoghurt». Ifølge testpanelet er konsistensen helt ok. En generell oppfatning er at den må deles opp hvis den skal brukes i forbindelse med trening.

RESTITUSJONSBAR – etter trening (55 g):
Skal gi raskere restitusjon etter trening
Sjokolade- og peanøttsmak
Næringsinnhold per 100 g:
Energi: 1576 kJ
Energi: 373 kcal
Protein: 30 g
Karbohydrater: 48 g
- hvorav sukkerarter: 34 g
Fett: 7, 9 g

Side2s smakspanel mener:
- God smak, ikke for søt, og konsistensen er bra. Bedømmes til den beste av de tre nyhetene. Halvparten av testpanelet kunne tenke seg å spise denne etter trening, resten ville valgt frukt.

MYSLIBAR – under trening (55g):
Skal gi energipåfyll under trening og konkurranse
Inneholder korn, frukt og bær
Næringsinnhold per 100 g:
Energi: 1534 kJ
Energi: 363 kcal
Protein: 6.0 g
Karbohydrater: 70 g
- hvorav sukkerarter: 34 g
Fett: 5,4 g

Side2s smakspanel mener:
- Kunstig syltetøysmak og altfor søt. Konsistensen får karakter «ok». Denne frister ikke å spise i forbindelse med trening fordi den er så søt.

Mat eller treningsbar?
Selv om Side2s testpanel ikke er overbevist når det gjelder smaken, er ernæringsfysiologen positiv til produktenes funksjon:

Klinisk ernæringsfysiolog og gründer av nettstedene Bramat og Bratrening, Cathrine Borchsenius, mener serien er en fin løsning i hverdagen:

- Jeg er generelt positiv til Yt-produktene. Ikke fordi det er noe i dem som man ikke kan få i seg gjennom vanlig mat og drikke, men fordi de kan være en veldig fin løsning i en travel hverdag. For når alt kommer til alt så er det jo veldig mange av oss som har dager som fort kan bli hektiske, ikke minst de dagene vi skal trene, sier hun til Side2.

YT-restitusjonsdrikke har en optimal mengde protein, altså akkurat det vi anbefales å få i oss etter en treningsøkt, opplyser Borchsenius.

- De dagene vi skal rett hjem og spise etter trening, trenger vi selvfølgelig ikke dette, men de dagene vi for eksempel skal videre på venninnetreff der vi bare får servert en salat uten noe særlig protein, eller når man trener sent på kvelden og ikke har tid og ork til å lage seg skikkelig «proteinmat», så tenker jeg at en YT-restitusjonsdrikk er veldig bra. Så kan man heller ta seg en brødskive eller to ved siden av eller senere.

Hun mener også at seriens mellommåltid er et godt alternativ før trening, og også dager der man ikke trener og trenger å spise noe mellom måltidene.

- Så jeg er generelt positiv til YT, ikke minst fordi jeg vet at det er utviklet i samarbeid mellom Oympiatoppen og ernæringsfysiologer hos Tine, sier Borchsenius og legger til:

- Med treningsbarer generelt kan det selvfølgelig være en ulempe for dem som prøver å gå ned i vekt, og som spiser slike barer i tillegg til alt det andre de spiser. Da kan det fort bli for mye kalorier.

Bruker du treningsbarer når du trener? Hvilken er din favoritt?

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken