Gå til sidens hovedinnhold

Rett i blodrødt

Svak ordreinngang og Kina-kollaps gir Wall Street en skikkelig kilefink.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Fallet i Kina satte i gang nedsalg på de fleste markeder verden over etter at det skapte bekymringer om at investorene vil dumpe mer risikofylte investeringer, etter fire år med kraftig fremgang. Oslo Børs er ned fire prosent og Wall Street åpner dagen med en uvanlig kraftig nedgang. Dow er ned over 100 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Ferske nøkkeltall fra de amerikanske myndighetene viser at ordreinngangen av varige goder falt med hele 7,8 prosent i januar. I desember økte ordreinngangen med 2,8 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ordreinngangen av varige goder ville falle med 3 prosent i januar. Hvis en ser bort fra transportsektoren falt ordreinngangen med 3,1 prosent, mens nedgangen uten forsvarsektoren var på 7,8 prosent.

Flere av nøkkeltallene fra USA har vært langt dårligere enn forventet den siste tiden og dette har gitt grunn til pessimisme

HTML EMBED

Følg Nasdaq

Men alt er ikke negativt i dag. Tilliten til verdens største økonomi øker samtidig som boligsalget har tatt seg opp, og det kan fort legge en demper på nedgangen utover dagen.

Tillitsmålingen Consumer Confidence var på 112,5 i februar. Ifølge Bloomberg News var det ventet at den ville ligge på 108 poeng.

Antallet eksisterende bolig som ble solgt i januar var 6,46 millioner. Det var forventet at det ville selges 6,25 millioner boliger i årets første måned.

Consumer confidence/Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

New/Existing Home Sales - USA
Tallene for solgte nye boliger kommer månedlige fra det amerikanske handelsdepartementet og er basert på en spørreundersøkelse.

Omtrent samtidig kommer tall for brukte boliger, hvor kilden er en spørreundersøkelse gjort av bransjeorganisasjonen National Association of Realtors. Denne er større enn den for nye boliger, og dermed ansett som noe mer pålitelig.

Disse tallene er ikke blant dem som påvirker markedet mest. For det første er det store feilmarginer og svingninger fra måned til måned. For det andre kommer tallene senere enn tall for påbegynte boliger og nye byggetillatelser for samme måned.

For brukte boliger sesongjusteres tallet og man oppgir hva salget vil tilsvare som årlig takt.

Oljeprisen reagerer også på de dårlige utsiktene for den amerikanske økonomien. Frontkontraktene på WTI-oljen faller til 60,51 dollar fatet ved råvarebørsen i New York.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Prisene på amerikanske boliger falt med 0,7 prosent i fjerde kvartal og klatret kun med 0,4 prosent i løpet av fjoråret, ifølge Standard & Poors. Boligene i de ti største metropolene falt med 0,8 prosent i kvartalet og endte uendret året igjennom.

Tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan skremte det amerikanske aksjemarkedet etter at han i går sa at den amerikanske økonomien går mot en resesjon i løpet av året.

Shanghai og Shenzhen 300-indeksen datt med 9,2 prosent, noe som er det tyngste fallet på ti år. Fallet var så tungt at det ble innført handelsrestriksjoner.

- At det kinesiske markedet ble banket med ni prosent forrige natt kommer bare til å ha en negativ innflytelse på markeder verden over, sier megler Michael Driscoll, ifølge Bloomberg.

Det ble hentet ut atskillig i gevinstsikring. For å illustrere de store svingningene klatret aksjene her med 13 prosent i løpet av de seks siste sesjonene til ny rekord i går.

Kinesiske aktører mente at den kraftige gevinstsikringen skyldes bekymringer om at det kan bli innført ytterligere makroinnskjerpelser når Kinas kongress møtes den 5. mars, ifølge Marketwatch.

Bakgrunnen for fallet var kinesiske myndigheters stadig økende press for å stikke hull på det de mener er en kinesisk børsboble. De siste ukene har det kinesiske aksjemarkedet fått økt fokus etter at børsverdien har doblet seg det siste året. Tirsdag ble det kjent at kinesiske myndigheter vil jobbe med å redusere de illegale investeringene i aksjemarkedet, noe som har vært med på å dra opp de kinesiske børsindeksene til nye rekorder.

Myndighetene må gi oppmerksomhet til boblene i aksjemarkedet, før de kommer ut av kontroll, sa visestyreformann Cheng Siwei i Den kinesiske folkekongressen tirsdag.

Wal-Mart går mot strømmen og stiger med 0,8 prosent fra start etter at selskapet har meldt at de for rundt en milliard dollar har sikret seg 35 prosent av aksjene i Trust-Mart. Trust-Mart er en taiwansk detaljistgigant med butikker i Kina.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1% til 12.505,7

Nasdaq -1.83% til 2,458.64

S&P 500 -1.05% til 1,434.09