(Bergensavisen) 23 år gamle Joakim Aadland er leder for Regnbuedagene, synlighetsfestivalen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner som går av stabelen i juni i år.
Foruten 30 000 kroner i støtte fra Bergen kommune har festivalen så langt store problemer med å skaffe støtte fra både det offentlige og fra næringslivet.
– I fjor gikk festivalen i null med et budsjett på omkring 320 000 kroner. Vi søker alle kommunene i Hordaland, i tillegg til fylkeskommunen og en rekke private bedrifter om støtte, men så langt er svarene nedslående. I fjor sendte vi over hundre søknader, sier Aadland.
Store mørketall
Regnbuedagene er en festival som strekker seg over en uke og som inneholder mellom 20 og 30 ulike debatter, konserter, fester, foredrag, kurs og utstillinger. I tillegg til en parade som setter farge på Bergen mens den pågår.
– Gjennom Regnbuedagene ønsker vi i LLH å være synlige for alle de ensomme og de som er alene der ute. Det er fortsatt mange som ikke våger å komme ut av skapet, og vi ønsker gjennom festivalen å vise frem mangfold i samfunnet. Vi setter dessuten fokus på en rekke problemstillinger mange homofile møter fortsatt, sier Aadland.
Han håper de andre kommunene i Hordaland, fylkeskommunen og aktører i næringslivet ser verdien i festivalen og vil støtte den økonomisk.
– Alle kjenner noen som sliter psykisk. På store arbeidsplasser er det garantert noen som har det vanskelig fordi de ikke våger å stå frem som den personen de egentlig er. Mørketallene er store, det er mange som sitter i skapet, og LLH kan bidra med større åpenhet, tror han.
Skjellsord i skolen
Norges største festival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, er Oslo Pride/Skeive dager, som hvert år går av stabelen i Oslo. De har 300 000 kroner i statsstøtte årlig.
– Det er selvsagt supert at de får statsstøtte, men vi har utfordringer også på denne siden av fjellet, sier 23-åringen.
Sammen med omkring 25–30 frivillige, jobber han mange timer for å planlegge og gjennomføre festivalen.
– For meg personlig handler dette engasjementet om å bidra til at noen kan få et lettere liv. Jeg har vært så heldig å ha en flott familie og venner som alltid har støttet meg. Det er det ikke alle som har. Selvmordsraten er fire hundre prosent høyere blant unge homofile enn blant heterofile, sier Aadland.
Selv om mye har skjedd med lovgivningen, blant annet ekteskapsloven, de senere årene, er det fortsatt en vei å gå før man er likestilt, mener Aadland.
– Homse er fortsatt det største skjellsordet i skolen. Det er folks holdninger som skaper aksept, og der har vi fremdeles en jobb å gjøre.
Les flere saker fra Bergensavisen.