Gå til sidens hovedinnhold

Ser du hva vi har gjort med disse bildene?

Populariteten av retusjeringsapper representerer en ny måte for mennesker å takle fordømmelsen som foregår på nettet til enhver tid. Men er det greit?

(SIDE2): Mange tror og mener at sosiale medier gir et reelt og autentisk bilde av andre mennesker liv. Men populariteten av retusjeringsapper forteller oss det motsatte.

Nå er det ikke bare filtre som er tilgjengelige for hvermannsen, men ved hjelp av små, enkle tastetrykk kan man også gjøre ansiktet slankere, nesa mindre, tennene hvitere, smilet dypere og øyenvippene lengre. Ikke nok med det, man kan også sette på seg en fiks ferdig sminkelook.

De aller fleste har siden starten av sosiale medier vært svært påpasselige med hva de legger ut, men nå dreier det seg ikke lenger bare om utvelgelse, men også forskjønnelse.

Leverer et perfekt og kunstig bilde

Dette betyr at det du ser, ofte ikke er det du får. Blant annet kan vi nevne Miranda Kerr, som later til å flere ganger ha retusjert seg selv smalere på sin Instagram-konto. Kanskje har du også sett bilder av vennene dine som nesten er for gode til å være sanne?

Les mer:Ser du forskjellen på disse bildene?

- Mange sosiale medier-brukere finner glede i å kunne redigere livene sine, og å presentere et mer enn perfekt og kunstig bilde av sin verden. Vi leter stadig etter måter vi kan få mer kontroll over bildene våre på. Og hvem kan klandre oss? Populariteten av retusjeringsapper representerer en ny måte for mennesker å takle fordømmelsen som foregår på nettet til enhver tid. Dette er også et tegn på at umulige vakre bilder er det som er på vei til å bli normen, skriver Bianca Bosker ved Huffington Post.

- Det er definitivt et stort press for å vise seg fra sin beste side. Du vet ikke hvor lenge bildet kommer til å leve på nett, eller hvor lenge bildet vil få oppmerksomhet, sier Caroline Tien-Spalding markedsdirektør i ArcSoft, som står bak appen Perfect365.

Mens selfies nå blir sett på som helt ok, så er dette med retusjeringsapper fortsatt tabu. Bare 50.000 Instagram bilder har blitt tagget med #Perfect365, men appen har blitt lastet ned 17 millioner ganger, og det sier noe om at de fleste velger å ikke si ifra om at bildet er fikset på.

Apper som FaceTune, ModiFace, Pixtr og VisageLab er populære apper som lar hvem som helst, ved hjelp av fingrene sine, forvandle sine snapshots til retusjerte portretter.

- Aldri tenkt at det var retusjert

Undertegnede journalist testet appen Perfect365. Jeg brukte under fem minutter og på den tiden fikk jeg ny sminke, smalere ansikt, jevnere hud, lengre vipper, mer eyeliner, mindre ringer under øynene, mindre nese, hvitere øyne.

Da jeg sendte det retusjerte bilde til mine kollegaer på Side2, tenkte de ikke over at bildet var retusjert. Ikke en gang etter så mye retusjering.

- Det ser jo ut som deg, sa en. Nja, kanskje langt i fra.

- Jeg hadde aldri tenkt over at det var retusjert. Kanskje bare at du har brukt et vanlig Instagram-filter, sa en annen.

Slik ble Helle Nilsen, journalist i Side2, seende ut:

Det er kvinner som i størst grad bruker disse appene

Her i Norge ligger appen Facetune på førsteplass over de mest betalte appene, mens Perfect365 ligger på en 24. plass av de mest populære gratis appene. På Google Play ligger Perfect365 på fjerdeplass på listen over de mest populære fotoappene.

ModiFace har blitt lastet ned nesten 27 millioner ganger, og Facetune har siden den ble lansert i mars toppet Apples liste over de mest populære betalte appene. I denne listen inngår tall fra 69 land.

Disse retusjeringsappene tiltrekker seg tenåringer og mennesker i 20-årene, som gjerne er svært aktive på sosiale medier. Det er i stor grad kvinner som laster ned disse appene. 70 prosent av brukerne av Facetune er kvinner. To tredjedeler av bruker av Perfect365 er under 24 år, ifølge HuffingtonPost.

Disse bildene havner på alt fra datingprofiler, til Instagram, Facebook, eller til og med julekort. Direktøren av ModiFace forteller at nedlastningene øker rundt juletider.

Selv om det er mye man kan bruke disse appene til så forteller grunnleggeren av Facetune, Nic Pichter, at de fleste velger å foreta mindre justeringer, som å fjerne kviser og å gjøre tennene hvitere. Når man bare gjør disse små grepene er det vanskeligere å se om bildene har blitt tuklet med.

- Min erfaring er at brukerne ønsker at de på alle bilder skal se så bra ut som de har sett at de tidligere har vært på bilder, sier han.

- Jeg vil også se bra ut

FaceTune-bruker Jennifer Brewer (32) ser på disse type apper som en respons på retusjerte moteserier og kampanjer.

- Vi lever i en verden hvor alt du ser enten på TV eller i magasiner er retusjert for å få personen til å se fantastisk. Jeg vil se bra ut også, sier hun.

Og nettopp det vil nok alle andre også.

Selv om det ennå bare er en brøkdel av Facebook- og Instagram-brukere som på nåværende tidspunkt bruker disse appene til å pynte på seg selv, så er det tydelig at disse appene har potensiale til å gjøre retusjering hverdagskost. Altså at alle selfies, eller hverdagslige snapshots, ser like polerte ut som menneskene i magasinene.

Vil ikke det skape et enda større skjønnhetspress?

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken