(YEYE): Finansminister Kristin Halvorsen (SV) la i dag frem det reviderte nasjonalbudsjettet. Budsjettet inneholder som ventet ingen store endringer, men Natur og Ungdom forventet litt mer enn hva de fikk i dag.

Nettavisen: Dette betyr budsjettet for deg

I går skrev Yeye at halvparten av kravene fra regjeringens ungdomspartier fortsatt ikke er innfridd. Situasjonen er den samme også etter at revidert budsjett nå er fremlagt.

Les også:
- Har løyet seg til makten
- Vi har kommet langt

- Deal or no deal, finansminister?
Etter at finansministeren I dag hadde lagt frem budsjettet møtte Natur og Ungdom opp for å stille henne ett spørsmål:

- En milliard til toget - deal or no deal? spurte miljøvernerne.

Men noen milliard ble det ikke. Derimot har regjeringen satt av 100 millioner kroner for å fremskynde utbedringen og vedlikeholdet på Oslo-tunnelen, som stadig har vært utsatt for problemer. Det er ikke godt nok for Natur og Ungdom.

- Det er ingen satsing å sette av penger til å fikse en tunnel så folk kan komme seg til og fra jobb. Det er på høy tid at vi starter utbyggingen av dobbeltspor på jernbanen mellom Lillehammer og Skien i tillegg til Oslo-Halden. For å komme i gang med dette, må vi få seks milliarder til jernbanen i neste års statsbudsjett, sier NU-leder Ingeborg Gjærum.

Dyrere drivstoff
Regjeringen øker også avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis fem øre og ti øre per liter. Økningen skjer fra 1. juli. Heller ikke dette er godt nok for Natur og Ungdom.

- Utslippene vokser og vokser. Da holder det ikke med småpenger til jernbanen og noen få øre på drivstoffavgiftene. Det ser ut som om regjeringen tror klimaproblemet går over bare de venter lenge nok, sier Gjærum.

Universitetene får mer
Regjeringen gir universitetene og høyskolene 143, 1 millioner kroner i økte inntekter. Det var en dagens viktigste nyheter fra revidert nasjonalbudsjett. I budsjettet for 2007 valgte regjeringen å kutte 274 millioner kroner i bevilgningene til høyere utdanning, et kutt som også ble videreført i budsjettet for inneværende år. Kuttene ble senere kjent som daværende kunnskapsminister Øystein Djupedals (SV) «hvileskjær».

- Aasland retter opp noe av Djupedals utdanningskutt. Dette må gi bedre studentoppfølging, sier lederne for de to studentorganisasjonene, Per A. Langerød i NSU og Olav Øye i StL.

De håper nå at regjeringen har snudd for godt.

- Nå er det opp til både Tora Aasland og resten av regjeringen å hindre at Djupedals budsjettkutt blir Regjeringens banesår i stortingsvalget neste år, sier studentlederne.

- Rammer ungdom
Heller ikke opposisjonen er imponert over dagens reviderte budsjett. Unge Venstre mener ungdommen er budsjettapere.

- De fleste kommuner har dette året lagt opp til kutt i et budsjett som er alt for trangt fra før. Selv med økt bevilgning vil det komme kutt, og de vil først og fremst ramme barn og ungdom, sier Solsvik til Yeye.

Nettavisen: - Vanskelig å ikke sovne

Hun mener ungdom havner langt ned på politikernes prioriteringslister.

- Det er mye lettere å kutte i bevilgninger til ungdomshus eller den lokale sportsklubben enn pleietrengende eldre. Konsekvensene blir at barn og unge står uten fritidstilbud i hele landet, sier hun.

- Uverdig
Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) mener regjeringen setter en uverdig standard.

- Når de tar 400 millioner kroner fra verdens fattigste for å sette dem inn i regnskogsprosjekter, så er det uverdig. I tillegg misbruker de mulighetene de har til å gjøre en skikkelig innsats for de fattige og for miljøet, sier leder i KrFU, Kjell Ingolf Ropstad.

- Visjonsløst
Unge Høyre er ikke særlig begeistret for budsjettet, og mener de rødgrønne har glemt at de skulle endre kursen.

- Dette er utrolig visjonsløst. De viser jo ikke hvilken retning de vil ta dette samfunnet. De har noen smålige skatteøkninger som rammer vanlige folk, og bruker pengene på masse småting som i realiteten ikke har noen betydning, sier påtroppende leder i Unge Høyre, Henrik Asheim til Yeye.

Han reagerer også på at regjeringen legger om på måten pengene skal fordeles på kommunene.

- Det er helt hårreisende hvordan man legger om kommuneutbetalingene. Takket være regjeringen kommer ingen kommuner til å løfte en finger for å skaffe flere arbeids- og lærlingeplasser. Man grafser til seg makt til staten og gir ut småpenger til kommune-Norge. Hvor skal kommunene kutte, mener de? Er det på skole, helse, omsorg eller samferdsel? Det må regjeringen svare på, krever Asheim.

- Holdt på å sovne
Lars Sponheim synes regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett var så kjedelig og tomt for politikk at han nesten sovnet. Se innslaget på TV 2 Sumo her:

236988

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!