Gå til sidens hovedinnhold

Anbefalt å ikke være aktiv

I stedet valgte Joachim Sagen å gjøre stikk motsatt av hva legene oppfordret. Se videoreportasje i videovinduet over.

HTML EMBED

(SIDE2): - Med dagens forståelse av sykdommen og behandlingen som er tilgjengelig, er det ikke noe i veien for at revmatikere kan leve helt likt som andre funksjonsfriske, sier barne- og ungdomskonsulent i Norsk Revmatikerforbund (NRF) Joachim Sagen (25).

Han fikk diagnosen barneleddgikt da han var 7 år gammel, og har siden måtte ta hensyn til egen sykdom for å leve med minst mulig smerter og symptomer.

Bakgrunn: Fikk leddgikt som 7-åring

Ønsker du å stille Joachim Sagen spørsmål kan du gjøre det i skjemaet nederst. Fredag klokken 14 svarer han og Karin Honne på lesernes spørsmål om revmatisme.

Det gjør han blant annet ved å holde seg aktiv og spise sunt.

- Vi vet at trening gir gode helseeffekter, og det gjelder folk med revmatiske helsesykdommer akkurat like mye som mennesker som ikke har det, sier forsker og fysioterapeut Hanne Dagfinrud.

I form
Tidligere ble revmatikere oppfordret til å skåne leddene sine. Det ble også Joachim Sagen (25) fortalt da han som 7-åring fikk sin diagnose.. Barneleddgikt er en kronisk revmatisk leddsykdom, og symptomene kommer før fylte 16 år.

I stedet valgte Sagen å gjøre stikk motsatt av hva legene oppfordret, og fortsette å være aktiv som guttunge.

- Jeg ville likevel være med på alt, så jeg fortsatte å spille fotball, selv om jeg måtte stå i mål isteden. Den gang anbefalte legene at jeg ikke skulle drive med aktiviteter, men jeg ble med likevel. Nå har synspunktene skiftet. Nå sier legene at det er bedre å være med på noe - alt er bedre enn ingenting - så lenge man har det morsomt. Det at jeg har vært aktiv har hjulpet meg ved at jeg er i såpass god form som jeg er nå, sier Joachim.

Tenk kosthold
Revmatisme er en samlebetegnelse for de om lag 200 forskjellige revmatiske sykdommene som finnes. Disse sykdommen omtales ofte som muskel- og skjelettsykdommer. Revmatisme kan også angripe muskler og senefester, huden, lungene, slimhinner og andre organer. 300.000 nordmenn har en revmatisk diagnose.

All fysisk aktivitet er med å forebygge og dempe symptomene ved revmatisme.

I tillegg til fysisk aktivitet, er også kostholdet viktig.

- Det er i hvert fall ikke gunstig for revmatikere å spise usunt. Noen revmatikere er mer stillesittende enn andre også, og det å få den ekstra belastningen ved eventuell overvekt kan virke ytterligere uheldig, sier Sagen.

Mandagens videoreportasje med Joachim Sagen ser du her: Fikk leddgikt som 7-åring

Fredag stiller Joachim Sagen og Karin Honne på nettreff om revmatisme klokken 14.00. Allerede nå kan du sende inn dine spørsmål via skjemaet under. I morgen kan du lese og se hvordan er det å være i arbeid som revmatiker.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21