Gå til sidens hovedinnhold

- Det er lite synlig på kroppen

- Man er på en måte funksjonshemmet, selv om man ikke sitter i rullestol, sier Joachim Sagen.

HTML EMBED

(SIDE2): - I de dårlige periodene så tenker jeg at «dette blir bedre, dette kan du fikse». Jeg har lært at man må gjøre det beste ut av situasjonen, men i starten er det veldig tungt å tenke positivt, når man har det vondt, sier Joachim Sagen (25), barne- og ungdomskonsulent i Norsk Revmatikerforbund (NRF).

Ofte sliter revmatikere med høyt sykefravær, og varierende symptomer kan gjøre at arbeidsgiver ofte oppfatter revmatikere som «sytete»

- Det er vanskelig å få forståelse for at noen har revmatisme ford i det er så lite synlig på kroppen. Man er på en måte funksjonshemmet, men sitter ikke i rullestol eller går med armen i gips. Men man kan slite med sin sykdom uten at det synes for folk flest, sier Sagen.

Joachim Sagen stiller på nettreff om revmatisme fredag klokken 14.00. Allerede nå kan du sende inn dine spørsmål via skjemaet nederst i saken.

LES: Fikk leddgikt som 7-åring

Åpenhet
Mange med revmatisme er usikre på om de skal fortelle arbeidsgiver om sykdommen. Det gjelder også om og når man skal fortelle det i en jobbsøkeprosess, sier helse- og sosialfaglig konsulent i Norsk Revmatikerforbund, Karin Honne.

- Mange er engstelig for at arbeidsgiver skal reagere og at man skal falle utenfor vurderingen som potensiell arbeidstaker.

Noe av det viktigste for en med revmatisk sykdom er likevel åpenhet.

- Ikke vær redd for å spørre, det er det beste både for den som er syk selv og for familie, venner og kollegaer.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Legge til rette
Har man kunnskap om sykdommen, kan også arbeidsgiver legge til rette for at de med revmatisme skal fungere optimalt i arbeidslivet. En av måtene er tilrettelagt arbeidstid eller å variere oppgavene ut fra hvordan sykdommen forandrer seg fra dag til dag.

- Det er ikke nødvendigvis slik at man skal jobbe mindre, men at jobben er tilrettelagt slik at man kan jobbe på en annen måte, sier Sagen.

LES OGSÅ: Anbefalt å ikke være aktiv

300.000 nordmenn
Revmatisme er en samlebetegnelse for de om lag 200 forskjellige revmatiske sykdommene som finnes. Disse sykdommen omtales ofte som muskel- og skjelettsykdommer.

Revmatisme kan også angripe muskler og senefester, huden, lungene, slimhinner og andre organer. 300.000 nordmenn har en revmatisk diagnose.

Fredag stiller Joachim Sagen og Karin Honne på nettreff om revmatisme klokken 14.00. Allerede nå kan du sende inn dine spørsmål via skjemaet under. I morgen kan du blant annet lese om hvordan utviklingen av nye typer medisin har gitt langt bedre effekt.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet