Gå til sidens hovedinnhold

Her er de nye kjønnsykdommene

Og mange finnes det ingen varig behandling for.

(SIDE2:) Tirsdag la RFSU frem rapporten «Sex og kondom og sånn 2013» om den seksuelle tilstanden i Norden anno i år.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Mobil fremfor sex
Rapporten slår blant annet fast at norske kvinner foretrekker mobilen sin fremfor å ha et godt sexliv . Det meldte hele 80 prosent av de spurte satte mobilen langt fremfor sexlivet. I tillegg viser rapporten at de færreste lever ut sine sexfantasier, men foretrekker å la dem forbli nettopp fantasier. Og selv om det forekommer, har de fleste av oss ikke hatt tilfeldige forbindelser via nettet.

LES MER:Tilfeldig nettsex? Nei takk

Lege Kjell Olav Svendsen er styreleder i RFSU. Han er også lege ved Røde Kors-klinikk og underviser ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har fulgt sexopplysningen fra første stund. Og han kan rapportere at med nye levemønstre, blomstrer også nye sykdommer.

Utryddet
- Gonoré og syfilis er utryddet, og det samme er flatlusen. Infeksjonsmangfoldet har endret seg. Isteden har sykdommene blitt mer lunefulle og de gir ikke så mange signaler til dem som får dem som tidligere, sier han.

Flere av sykdommene er virus. Og flere av dem kan sitte i kroppen lang tid. Samtidig har sykdommer som før var forbeholdt visse miljøer spredt seg.

Svendsen deler kjønnsykdommer inn i disse i dag:

Herpes
Herpes gir sår på kjønnsorganene og er et virus.

- Det finnes lindrende behandling, men de som får det, må leve med det, sier Svendsen.

Kjønnsvorter
Kjønnsvorter er et virus. For kvinner kan dette viruset sette seg på livmortappen og potensielt utvikle seg til kreft. Det skumle ved det er at du i mange tilfeller ikke registrerer at du har viruset . Vortene kommer fra HPV-viruset, og det tilbys i dag en vaksine for jenter mellom 10 og 12 år mot HPV.

Gulsot
Gulsot kommer fra hepatitt B- og C, hvorav C er verre enn variant B. Hepatitt B og C er blitt seksuelt overførbare sykdommer og har spredt seg fordi flere enn tidligere ruser seg. Dette var en sykdom som tidligere mest var forbeholdt rusmiljøer, men Svendsen sier at legene ser at denne brer mer om seg enn tidligere.

HIV
HIV er fremdeles den mest alvorlige kjønnsykdommen man har. Du blir aldri kvitt den, men den utvikler seg kanskje ikke til AIDS om du får riktig, medisinsk behandling.

- Men alle skal være klar over at det er en kronisk, ugrei sykdom å ha, sier Svendsen.

Mykoplasma genitalium
Mykoplasma genitalium er relativt utbredt, men også en ganske ukjent bakterie. Kvinner kan bli sterile av den. Det spesielle med denne formen for mykoplasma er at den også kan smitte gjennom sekreter. Du må derfor ikke ha samleie for å få den. Den er ikke enkel å oppfatte.

Klamydia
Klamydia er godt kjent blant de fleste og kan også føre til sterilitet blant kvinner. Den er beslektet med bakterien over og ikke enkel å oppdage.

I dag finnes flere selvtester på apotekene for kjønnsykdommer. Noen er ifølge Svendsen mer pålitelige enn andre. Men alle kjønnsykdommer må behandles av en lege.

- Det vi håper på er flere vaksiner, men alt i alt handler dette om folkeopplysning, sier han.

Kondombrukere ned
Samtidig viser undersøkelsen av antallet nordmenn som bruker kondom fordi de vil beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer, har gått ned fra rundt 72 prosent til 53 prosent fra 2009. Dette er bekymringsfullt, sier Svendsen. Nordmenn er verst i Norden til å bruke kondom.

Unge personer og single er flinkest til å bruke kondom, kan hende fordi de frykter å bli gravide. De litt eldre er ganske slepphendte.

Samtidig stiger andelen skilsmisser, og derfor også andelen av eldre som får kjønnsykdom.

- Det er bra at unge er flinkere til å bruke kondom, de har også hyppigere sexpartnere. Er du 50 pluss, blir du ikke gravid. Samtidig har infeksjonsfaren økt i samme takt som skilsmissene. Alle ønsker seg et sexliv, og det er også mer normalt for godt voksne mennesker å finne seg en partner på nettet. Mange tror nok at de kan dømme personen på utseendet og hvor skikkelig de oppfører seg, men i min praksis ser jeg at dette ikke er helt tilfellet, sier Kjell Olav Svendsen.

Kommentarer til denne saken