Det er svineribben som er den største favoritten på julebordet. Ifølge opplysningskontoret for kjøtt, spiser 67 prosent av Norges befolkning ribbe til jul. Men som mange vet, er det en aldri så liten kunst å lage en saftig ribbe med knasende sprø svor. En mislykket ribbe kan resultere i unntakstilstand på julaften. Dette kan du herved avverge.

Helsprø tips
Legg en asjett under ribben når du steker den. Da renner det smeltede fettet lettere bort, og svoren blir sprøere. Vanligvis er ikke svoren noe problem når du steker ribben i ovnen. Men hvis den ikke blir sprø, finnes det noen triks.

Når slutten av steketiden nærmer seg, kan du sette langpannen høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 ºC. Du kan også skru på grillen, men pass på! Svoren skal ikke bli brent.

Nødløsningen er å finne fram ski- eller crème brûlée-brenneren og gi svoren en skikkelig omgang med flammene. Husk at den ikke skal bli svart, bare sprø. Dette er derimot en kontroversiell metode. De største ribbeelskerne ser på løsningen som juks, men er det krise, så er det krise.

Ribbetype
Tynnribbe, midtribbe eller familieribbe? Det er ikke så lett å vite hva slags ribbetype du bør velge hvis det er første gangen du prøver deg. Tynnribben er uten kotelettkam, har nokså jevn tykkelse og er et kjøttfullt stykke. Stekingen er unnagjort på 1,5 time. Midtribba trenger derimot lenger tid, og du bør derfor beregne 2,5–3 timer. Tykkelsen på midtribba er ujevn og en del av ryggbeinet sitter på. Familieribbe er en midtribbe uten ryggbein. Det forkorter steketiden i tillegg til at den er lettere å skjære opp før servering.

Fest med rest
Ribberester er en ypperlig råvare å lage spennende juletapas av. Men uansett hvor sprø svoren blir på julaften, er den garantert ikke i samme form dagen derpå. Tar du derimot fram skibrenneren igjen kan du, om du er heldig, trylle fram noe som kanskje ligner litt.

Skjær opp ribben i tynne skiver og server den med lefse og sennep dagen derpå. Ribberestene kan også få nytt liv om du lager en sandwich med ribbe og krydret rødkål, sennepsaïoli og litt salat. Et spennende måltid men en ekte norsk julesmak.

Viktige biroller
Ribben spiller ikke i noe one-man-show. Vel så viktig er tilbehøret. På julaften skal fatene bugne av rødkål, surkål, gode poteter, medisterkaker, julepølser, varme svisker og kanskje en og annen sosiss.

Det er kanskje en dårlig idé å foreslå en ny variant av ribben for selve julemiddagen, men julefeiringen for de fleste varer jo en drøy måned, og alle rekker å smake på de fleste julerettene flere ganger. Førjulstiden er til for å smake på og teste ut nye varianter, så hvorfor ikke prøve en svineribbe som er krydret med julens krydder, nemlig anis og nellik? Eller en ribbe fylt med frukt og grønnsaker? Selv det tradisjonelle er til for å eksperimentere med. Men kanskje ikke akkurat på julaften.

Her finner du gode og enkle ribbeoppskrifter

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!