(SIDE2:) - Det har skjedd mye rart opp gjennom årene, sier matrådgiver Guri Tveit ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Allerede nå har flere sikret seg ribba for julaften - og begynt å tenke på forberedelsene til julebord, eller selve julaften. Første gang du skal stå for festen? Du er langt ifra alene om å lure på hvordan julematen skal tilberedes.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Slik tiner du riktig
- For noen år siden fikk jeg en telefon fra en person klokken halv seks på kvelden som skulle ha gjester – hun hadde fortsatt ikke tint kalkunen og lurte på om det var mulig å bruke hårføner, sier Tveit og ler.

Hun har i mange år gitt råd og tips til stressede nordmenn som har spørsmål om hvordan kalkunen skal tilberedes.

- Det sitter jo et engangstermometer i de fleste kalkuner som selges. En gang ringte det en person som ville ha seg frabedt å ha en kalkun som var blitt skutt med pil og bue!

Tveit sitter på nok av morsomme henvendelser fra folk som har ringt til den såkalte kalkun- eller ribbetelefonen. Hun understreker at de tar alle henvendelser seriøst, og hjelper så godt de kan.

- De fleste telefonene når det gjelder kalkun kommer fra personer som skal ha gjester, og har glemt å tine den. Hvis de har noen timer på seg så råder vi dem til å legge den i iskaldt vann, uten å ta av posen. Da skyter den is, det vil si at det legger seg et islag på yttersiden så det går raskere å tine den enn om den legges i lunka eller varmt vann. Når den har skutt is, kan det skylles bort i lunkent vann, sier Tveit.

Også husmødre ringer
Den tidligere «kalkuntelefonen» har vært åpen i romjula, og i fjor mottok opplysningskontoret 120 henvendelser, hvorav de fleste på selve nyttårsaften.

- Folk ringer til opplysningskontorene absolutt alle juledagene. Det kan være alt fra erfarne husmødre som trenger tips om tilbehør og saus, til unge menn som skal ha selskap.

For mange hører kalkunen nyttårsaften til, mens de fleste spiser ribbe, eller pinnekjøtt julaften.

- Det som tidligere het ribbetelefonen har fått ekstremt mange telefoner helt fram til og med julaften, forteller informasjonssjef Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Henvendelsene gjelder alt fra spørsmål om svor, til hvor tidlig ribba kan kjøpes inn.

- Mange spør om man skal dampe ribba med svoren opp eller ned. Mange sier forskjellig, men vi anbefaler å dampe den med svoren opp. Mange lurer også på om de kan steke ribba i god tid før julemiddagen, kanskje allerede dagen før. Det kan man. Du kan steke den, og avkjøle den og deretter varme den opp og servere den skåret i serveringsstykker dagen etter.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Ribbetilbud
Ribba selges ofte på tilbud en stund før jul, og allerede nå er det lokkepriser i butikkene.

- Noen lurer på om de kan kjøpe ribba allerede nå. Den er super å kjøpe nå, men så lenge det er stund til jul så må den fryses. Det ødelegger ingenting. Hvis ribba kjøpes inn noen dager før jul så er det en grense på hvor lenge den kan ligge i kjøleskapet uten å fryse, men fire til fem dager går bra så lenge den er vakuumpakket og har god holdbarhet, mener Kringlebotn.

En del henvendelser til ribbetelefonen gjelder også krydring.

- Er ribba frossen bør den tas ut rundt fire dager før julaften, og den skal tines i ett døgn i kjøleskapet. Ribba skal gnis inn med salt og pepper i en til tre dager før julaften.

Kringlebotn forteller at de fleste henvendelsene kommer på julaften, og at det er mange voksne damer som ringer. Hun tror årsaken til det er fordi vi som regel får julematen servert av mor eller bestemor. Når de unge overtar matlagingen selv så kan det bli prestasjonsangst og behov for hjelp.

Denne jula vil Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt åpne en gratis julemattelefon, der du får svar på spørsmål om all slags julemat.

Her er et knippe av de vanligste ribbespørsmålene - med svar, ifølge MaPrat:

Skal feire jul på hytta. Sprø svor i gassovn?

Svar:
Gassovn skal fungere bra. Den har ikke grill, og den må settes litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Skru opp tempen og ha døra litt på gløtt (tresleiv i dørsprekken). Er du i tvil stek ribba hjemme og varm den i ovnen (som over).

Hvor mye ribbe trenger jeg til xx personer?

Svar:
Hvor mange voksne? Skal du ha kald ribbe til julefrokost? Generelt beregn ca. 500 g pr. pers, da er det nok til julefrokosten også.

Kan jeg steke medisterkaker og pølser sammen med ribba?

Svar:
Du kan varme opp medisterkaker og steke pølsebiter sammen med ribba de siste 20-30 minuttene av steketiden.

Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da?
Hvordan varme opp ferdig stekt ribbe?

Svar:
Ja, det går helt fint, stek den ferdig, som du hadde gjort på julaften. Må få sprø svor, ellers blir den ikke sprø ved oppvarming. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsstykker og varmes sammen med medisterkaker og pølser ca. 30 min. på 200 grader.