(SIDE2): Både opplysningskontoret for kjøtt og opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt stiller sine eksperter til rådighet i jula.

Opplysningskontoret for kjøtt oppretter i år som i fjor en egen nødtelefon (820 30 200) for stressede husmødre og - fedre som sliter med å få til ribba.

LES OGSÅ:Julemat med god samvittighet

- Hvert år mottar vi rundt 600 telefoner fra nordmenn som trengte råd og tips om julemiddagen. Noen ringer i forkant - før ribba settes i ovnen – og noen ringer når uhellet er ute, og lurer på hvordan de kan redde julekvelden, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Telefon for kalkuninfo
Nytt av året er kalkuntelefonen, som er beredskapstelefonen til Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Et av de vanligste problemene for fortvilte kalkunkokker er at de har glemt å tine kalkunen.

- I fjor fikk vi siste telefon kvart over fem på nyttårsaften. Da sto hun som skulle lage middagen og forsøkte å tine kalkunen med en hårføner. Gjestene skulle komme klokka seks, forteller husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret.

Selv om kalkunen helst bør tas ut av fryseboksen og tines langsomt i kjøleskapet i tre døgn, er det mulig å tine den på noen timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det beste da er å legge kalkunen i iskaldt vann slik at den «skyter is». Det vil danne seg et islag på kalkunen, og så skyller man kalkunen i kaldt vann til islaget er borte, sier Guri Tveit.

På denne måten går tiningen mye raskere, men det vil uansett ta flere timer å tine en kalkun.

Kalkuntelefonen er åpen fra og med lørdag 27. desember fra 10-16. (Telefonnumrene som kan benyttes blir oppgitt på nettsiden til Opplysningskontoret.) og Ribbetelefonen er åpen både lille julaften og julaften fra klokken 9 til 17. Da svarer kokker og andre mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens elitelag og på ribbehenvendelser.

Dette spør de fleste om:

Jeg har fått ansvar for ribbelaging for første gang, og har prestasjonsangst. Hjelp!

Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.

Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varmer jeg opp ferdigstekt ribbe?

Ja, det går fint å steke ribba på forhånd. Stek den ferdig, og sørg for at svoren blir sprø. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsklare stykker og varmes opp sammen med medisterkaker og pølser i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter.

Hvor mye ribbe trenger jeg per person?

Beregn cirka 500 gram per person, da er det nok til julefrokost også.

Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?

Nei. Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.

Ribba er så å si ferdig, men jeg har bare fått sprø svor på den ene siden, og er redd for å ødelegge den hvis jeg steker den lenger.

Legg folie over den allerede sprø svoren og stek til resten også er sprø, men vær oppmerksom på at det kan gå fort.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!