(SIDE2): Det er nå to uker til årets store matdag, julaften.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

- Av alle dager i året, så er julaften den mest tradisjonelle, sier matforsker Virginie Amilien ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Hun har studert tallene fra årets juleundersøkelse, som Norstat har utført på oppdrag fra Side2.

Holder oss til tradisjoner
I undersøkelsen har de spurte blitt bedt om å svare på hva de normalt spiser til middag på julaften. Svarene viser en tydelig ting: nordmenn elsker juletradisjoner.

- Det er mye lover og regler knyttet til mat, og spesielt julemat. Man skal følge reglene. Jul er jul. Julaften er sannsynligvis høydepunkitet og det spøker man ikke med, sier Amilien.

Ribbe er tradisjonelt julemat for Østlandet, og det viser også undersøkelsen. Totalt svarer 59 prosent at de spiser ribbe på julaften. Motsatsen pinnekjøtt står på bordet i 37 prosent av norske hjem på julaften.

I tillegg har vi ulike slag julepølser (36 prosent) og medisterkaker (34 prosent) å tilby før julegavene åpnes.

Dropper fisk
De fleste av oss unngår fisk som middagsmat på julaften. De forskjellige fisketypene samler kun til sammen åtte prosent av befolkningen. Lutefisk står for tre prosent av dette.

- Det er overraskende tall, synes jeg. Jeg hadde ikke trodd det var så lite fisk. Totalt i året spiser vi kjøtt cirka 200 ganger i året og fisk rundt 100 ganger i året. Sånn sett likner det ikke veldig på normalforbruket vårt, sier Virginie Amilien til Side2.

I tillegg svarer fire prosent at de har grøt på julaften. Det er kanskje grøt til julenissen?

- Ber foreldre om hjelp med maten
At tradisjonene står sterkt på julaften, er det ingen tvil om.

- Det er en av de få gangene i året hvor mange tar telefonen og ringer foreldre eller besteforeldre for å få tips og råd på hvordan man skal steke ribba, eller tilberede pinnekjøttet, sier Amilien.

- Disse tradisjonene har stått sterkt i Norge i over hundre år. Det er en del av de nordiske mattradisjonene. Noen retter, som pinnekjøtt og lutefisk er veldig norske. Andre, som julepølser, finner vi i andre land, som for eksempel Tyskland, sier Amilien.

Selv om tradisjonene står sterkt, så er ikke nordmenn redde for å prøve ny mat, mener matforskeren.

- Norge er, etter mitt syn, et av de mer mat-åpne landene i verden, i motsetning til for eksempel Frankrike, som tror at all den gode maten kun kan komme fra nettopp Frankrike, sier hun.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i perioden 23.-27. november med 1004 respondenter. Feilmargin på +/- 3,2 prosent.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!