Gå til sidens hovedinnhold

- Mannen får skylda for dårlig ribbe

Side2 ringte Ribbetelefonen. Les om de vanligste feilene vi gjør her. Test: Julebrusen du bør styre unna Test:: Her er årets beste juleøl Test: Denne pepperkaken er suveren Få oversikten: Vår store juleguide

(SIDE2): Juleaften nærmer seg med stormskritt, og ribbetelefonen er klar for storinnrykk av telefoner.

- Vi hadde 30–40 telefoner på bittelille julaften, og i dag har jeg allerede hatt tre telefoner før klokken 10, sier Bjørn Tore Teigen i Opplysningskontoret for kjøtt, på telefon fra Ribbetelefonen.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

Konflikter og fortvilelse
- Vi har opplevd at kvinner har ringt inn og klaget på at mannen har kun fått en oppgave på julaften; å passe ribba. Fortvilte koner ringer inn når mannen har forsømt sin oppgave, og vi har hørt flere menn beklage seg skikkelig i bakgrunnen. Det blir noen familiehistorier og konflikter ja, ler pølsemakeren.

Ribbetelefonen er et samarbeid mellom Kjøttbransjens elitelag og Opplysningskontoret for kjøtt. Bjørn Tore jobbet lillejulaften og julaften i fjor, og har noen artige historier på lur.

- Kjøret starter nok i morgen tidlig klokken 9. I fjor hadde jeg 71 telefoner på julaften. Men den største panikken brer seg i 14-15-tida på julaften. Da ringer folk først og fremst fordi de har glemt å ta ribba ut av fryseren, eller glemt å ta på salt og pepper.

Han husker spesielt en fortvilet familie som var på hyttetur.

- Jeg fikk en telefon fra fjellet, hvor en familie hadde glemt ribba i gangen da de kom fram til hytta. Ribba hadde stått på det varme gulvet i flere dager, og det var ingen ting de kunne gjøre med den. Ribba var nok sur. Jeg spurte om det var en butikk eller bensinstasjon i nærheten, det var det ikke. Men det fantes et hotell der, så jeg ba dem ringe kjøkkensjefen og forklare situasjonen. Jeg håper det ordnet seg for dem. Jobben min er å tenke muligheter for andre, og mange ringer bare for å ha noen å snakke med, forteller han.

Tradisjon med klassisk juleribbe
Bjørn Tore tar i mot telefonene på julaften, mens han selv forbereder juleribba.

- Men det er så gøy å hjelpe andre, og folk er så takknemlige.

Hvem ringer Ribbetelefonen?

- Det er først og fremst to aldersgrupper; jenter i 20-årene med ny familie, og som kanskje får svigermor på besøk for første gang på julaften. Det er mange som får presentasjonsangst av det. Også er det kvinnene i 50-60-åra, som har gjort dette 30 ganger før, men som bare vil forsikre seg om at fremgangsmåten deres er riktig. Eller de har kanskje mistet sin gamle mor i løpet av året, og trenger bare en å snakke med om ribba. Det finnes så mange kokker og TV-programmer som skal fortelle deg hvordan du skal gjøre ribba perfekt, og det finnes så mange forskjellige fremgangsmåter. Men på julaften synes jeg vi skal gå for den klassiske juleribba, så kan du heller gjøre noen vrier de andre dagene i jula. Det er en stor tradisjon med klassisk ribbe på julaften, og vår fremgangsmåte er å gjøre det enkelt, forklarer han.

Hva er det verste som kan skje med ribba på julaften?

- Å glemme å ta den ut av fryseren eller å ha forlagt den på et varmt sted. Å svi svoren er også et kjent problem. Da er det ingen ting annet å gjøre enn å bare skjære svoren av, beklage problemet for gjestene, og kanskje steke opp litt baconcrisp. Det blir garantert en julaften du ikke vil glemme. Det som betyr noe, er jo at du har det hyggelig sammen med venner og familie.

Men hva gjør man hvis det virkelig går helt galt?

- Det beste er å holde hodet kaldt. Ring gjerne oss, så kan vi hjelpe deg så godt vi kan. Vi har erfaringer med det meste nå. La smilet sitte løst og tenk positivt. Det er ingen fare om dere må pakke opp gavene først, og spise middagen etterpå.

Her er pølsemakeren Bjørn Tore Teigens fremgangsmåte til den beste juleribba:

  • Ikke kjøpe den magreste ribba, men velg heller den med litt fett på. Fettet smelter uansett og blir til sjy.
  • Ta salt og pepper på ribba gjerne noen dager i forveien, og sett ribba kaldt eller i fryseren.
  • Legg ribba i en langpanne, og sett gjerne en tallerken under, eller gjør som meg, lag en ball av aluminiumsfolie, og legg under ribba. Da får du svoren opp. Hell i 4–5 dl vann, og stek ribba under folie på 230 grader i 45 min. Da vil ribba dampe under folien.
  • Ta av folien, og la ribba steke på 200 grader i 1,5 timer, eller 2 timer dersom det er en stor familieribbe.
  • For å få den siste finishen og sprø svor, skal du sette ovnen på overgrill de siste minuttene. Men her er det viktig å følge med på svoren, for den kan bli svidd i løpet av noen minutter. Blir svoren ferdig på den ene siden, så er det bare å legge litt folie over den delen som er ferdig, og fortsette stekingen på den andre delen. Pass godt på i disse siste minuttene.

Ring Ribbetelefonen på telefonnummer: 82030200

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken