Gå til sidens hovedinnhold

Ricki Lake sjokkerer USA

Talkshowdronningen skaper bølger med film om fødsler.

(SIDE2:) Ricki Lake har sjokkert USA med filmen «The Business of Being Born» som omhandler fødsler i USA, og hun har selv valgt å være en av kvinnene som beskriver og viser hvordan hun fikk barn ned på et intimt nivå, skriver Reuters. Filmen går nært innpå Lake når hun føder hjemme i et badekar.

- Ingenting for sarte sjeler, skriver The Village Voice, som i samme åndedrag nevner at filmscenen fra «Knocked Up» der hodet kommer ut (og man føder naturlig) ikke er noe imot all «guggen» man ser når Lake føder.

Men filmens poeng er nettopp å snakke om naturlige fødsler, enten de skjer på sykehus eller hjemme, og jordmødrenes oppgave sådan.

Stor dødelighet
Årsaken er at filmen hevder at amerikanske sykehus og forsikringsselskaper vet like lite om å ta i mot babyer som «slaven Prissy i Tatt av vinden», melder Reuters. En av de store passasjene i boken og filmen er når slavepiken skal assistere Scarlett O'Hara i en fødsel og løper skrikende fra rommet.

Dokumentaren tar i utgangspunkt i flere fakta.

- USA har den nest største dødeligheter blant nyfødte som er født på sykehus

- 40 prosent av fødsler på sykehus i New York skjer ved keisersnitt

- De fleste keisersnitt skjer enten klokken 16 på ettermiddagen eller 22 om kvelden.

I dag er antall fødsler som skjer med jordmor til stede i USA åtte prosent. I 1983 ble over halvparten av fødslene foretatt med en jordmor til stede.

Rasjonalisert bort jordmødre
Filmen, som er produsert av Lake og regissert av Abby Epstein, peker på at land der jordmødre ikke er rasjonalisert bort under fødsler har de laveste dødstallene blant nyfødte.

Epstein og Lake ønsker å sette fokus på alternativer til keisersnitt som noen leger i dokumentaren innrømmer at gjøres for å spare tid og penger på sykehusene.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå