Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg kødder med hva jeg vil

For Ricky Gervais er ingen tema forbudt.

Han ble verdenskjent og genierklært som TV-historiens kanskje med inkompetente sjef i «Kontoret», han avkledte filmstjernes primadonnanykker i «Extras» og ga fingeren til det etablerte Hollywood som vert for prisutdelingen Golden Globes for noen år tilbake.

Nei, britiske Ricky Gervais er ikke redd for å tråkke på tærne til noen. Men med hans nye TV-serie «Derek» er det en helt ny side av komikeren vi får se.

Serien, som kun blir tilgjengelig på på strømmetjenesten Netflix fra 12. september, handler om den 49 år gamle Derek Noakes som arbeider på et eldrehjem. I motsetning til Gervais' tidligere figurer - som ofte har vært ufyselige, brautende egoister - er Derek den rake motsetning. Han er snill, omtenksom og hjelpsom.

Ord man kanskje ikke ofte forbinder med britens tidligere roller.

I forbindelse med lanseringen av TV-serien har Side3 har vært heldige og fått en rask prat med komikeren.

Kritikerne tar feil

På telefon fra det store utland kan Gervais avsløre at han ofte føler seg fanget av sitt eget rykte som kompromissløs komiker.

- Ja, det kan du si. Kritikere har ofte en forutinntatt og kritisk mening om hva jeg har lagd, lenge før de har fått sett det.

- Jeg tror folk ofte trekker konklusjonen at jeg må være den personen jeg fremstår på stand up-scenen eller som vert på Golden Globe, men selv da spiller jeg jo også en slags figur. På scenen er jeg en karikert versjon av meg selv, en mer selvsikker og arrogant besserwisserperson som strutter av selvtillit. Dessverre misforstår mange at det er en del av fremføringen og tror det er slik jeg er på privaten, slår han fast.

- Du er jo kjent for en ganske brå humor som ofte går på bekostning av religion, politikk, krig og andre såre temaer. Er det noen temaer man ikke kan tulle med?

- Nei, det synes jeg ikke. Man kan spøke med alt. Jeg tenker ofte at jeg får litt feilaktig kritikk fordi jeg spøker med temaer som er ansett som tabu. Mange blander ofte målet med en vits for objektet som brukes i vitsen. I realiteten er de det samme, spesielt dersom du opererer i sjangerne satire og ironi.

- En annen del av kritikken tror jeg går på at mange misliker og frykter slike tabuområder. Så fort du prater om temaer som hudfarge og religion, blir folk redde og frykter hva du skal si. Ofte misforstår de og er overbevist om at det du spøker med er det du står for, noe som er helt feil. Det var jo bare en vits.

Nedenfor ser du en av vitsene utenom det vanlige:

HTML EMBED

- Hva har du å si til kritikerne som er uenige med deg?

- Jeg burde sikkert ikke si dette som komiker, men jeg er villig til å forklare hver eneste vits jeg noensinne har fremført til de som spør, og fortelle dem hvorfor det er greit å le av den.

- Alle har sine grenser og temaer de ikke synes er greit å le av. Forteller jeg ti forskjellige vitser om ti forskjellige tabuområder, vil folk kanskje le av ni, mens den tiende kan de ikke le av fordi temaet er sårt for dem. Og det er der nøkkelen ligger. Det er ikke et spørsmål om rett og galt, men et spørsmål om følelser. Selv om du blir fornærmet, så betyr ikke det at du har rett, sier komikeren.

HTML EMBED

Kritikk fra start

«Derek» er selvfølgelig intet unntak, og kritikken haglet lenge før noen hadde sett så mye som et klipp fra serien.

Denne gangen gikk kritikken på at seriens hovedfigur, Derek, måtte være psykisk utviklingshemmet. Fingeren ble selvfølgelig rettet mot Gervais' «mobbehumor» og de politisk korrekte i Storbritannia mente at komikeren gjorde narr av en gruppe i samfunnet som ikke kunne slåss tilbake.

Gervais blånekter for at Derek er psykisk utviklingshemmet, og forsvarte seg den gangen med at han heller ville skape en godhjertet rollefigur, langt vekk fra hva han tidligere har gjort.

- Den eneste kontroversen i serien er vel at det er totalt annerledes enn hva jeg har gjort tidligere. Dette er mye mer ekte, forteller han.

Serien har allerede gått på britiske TV-skjermer, og etter premieren ble det stille fra kritikerne. Flere var enige om at Gervais hadde endelig skapt en figur du lo med og ikke av.

På telefonen utdyper briten hva han vil med karakteren.

- Derek er kanskje ikke så smart, kan oppfattes som litt stakkarslig, i tillegg til at han fremstår som naiv og uskyldig, men dette er helt bevisste valg fra min side. Jeg ville lage en karakter som viser at godhet trumfer alt. Den eneste snarveien Derek har tatt i livet er å alltid være snill og god. Er du alltid god, betyr ingenting annet. Det var budskapet jeg ville få ut.

Gammel idé

Komikeren avslører at han har arbeidet med serien i over ti år, og forteller at han visste at han ville få lage den til slutt. Opprinnelige skulle serien være enda en satire på kjendislivet der Derek var en autografjeger som rotete seg bort i flaue situasjoner med kjente personer. Selv følte Gervais at han var ferdig med kjendissatire og ville lage noe mer karakterbasert.

- Alt jeg har laget har alltid startet med en figur først og jeg henter alltid inspirasjon fra mitt eget liv. Da jeg skapte «Kontoret» hadde jeg David Brent lenge før jeg hadde lokasjonen, men ettersom jeg hadde arbeidet ti år på et kontor ble det naturlig å plassere serien der.

- Med Derek kom inspirasjonen fra å observere disse menneskene som lever på utkanten av samfunnet, som man ofte overser. Hva får mennesker til å stå timevis i kulden for å samle autografer eller notere seg tognumre? Hvordan lever de hjemme og så videre? Grunnen til at valget falt på et eldrehjem kommer av at de fleste kvinnene i min familie har arbeidet på slike senter, så jeg har hørt et par ting opp gjennom årene om hva slags arbeidsplass det er, forteller komikeren.

Gode tilbakemeldinger

Første sesong ble god mottatt av både media og publikum i Storbritannia, og andre sesong er allerede under utvikling.

«Derek» er filmet i dokumentarstil, såkalt mockumentary, akkurat som «Kontoret» og «Life’s too short». Gervais innrømmer at stilen er hans favorittformat for å lage TV.

- For meg er virkelighet viktig og jeg føler at du får utforsket karakterene mer i denne stilen. Jeg vil at ting skal være så nære virkeligheten som mulig, og da er dette det beste formatet å gjøre det på. Folk oppfører seg jo annerledes når de blir filmet enn når de er alene, noe jeg finner fascinerende, slår han fast.

Alle de syv episodene av første sesong blir tilgjengelig på Netflix 12. september. I andre roller i «Derek» finner man blant annet kompis og ofte ufrivillig moromann, Karl Pilkington, i rollen som vaktmesteren Dougie.

Men til tross for suksessen med både TV og film, avslører Gervais at han jobber med nytt stand up materiale.

- Jeg har jobbet med nytt materiale i tre år nå og håper det blir noe av snart, men man vet aldri. Ting blir alltid utsatt og nye ting dukker opp stadig vekk, avslutter komikeren hemmelighetsfullt.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken