Gå til sidens hovedinnhold

Rigg mindre lønnsomt

Etter sterk oppgang i mars, falt rigglønnsomheten klart i april.

Det viser den månedlige rapporten utarbeidet av riggselskapet GlobalSantaFe. Svikten er størst i det asiatiske markedet og i Nordsjøen.

NA24 - din næringslivsavis

Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis. Det ga i tillegg 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

SCORE-indeksen faller samlet 3,8 prosent til 132,9 etter at den i mars satte ny historisk toppnotering. Det er fall både for oppjekkbare og halvtnedsenkbare borerigger i april. Segmentene falt med henholdsvis 3 og 4,2 prosent fra rekordnivåer. I forhold til april i fjor er oppgangen for jack-up'er på 5,8 prosent, mens semi'ene har sett et løft på 21,8 prosent.

Regionsutviklingen viser fall i alle markeder utenom Mexicogolfen, hvor rigglønnsomheten steg 1,1 prosent til 120,3. Mexicogolfen er det markedet som har vært svakest det siste året.

Nordsjøen fortsetter også å vise tegn til utflatning etter tilbakefallet på hele 8,1 prosent til 140 fra mars til april. Oppgangen i forhold til samme måned i fjor er nå på kun 5,9 prosent.

Vest-Afrikas SCORE-indeks falt marginale 0,6 prosent til 149,2, mens det asiatiske markedet falt voldsomme 9,8 prosent til 114,6. Oppgang for de siste 12 månedene i den asiatiske SCORE-indeksen er likevel på sterke 34,4 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien