Gå til sidens hovedinnhold

Rik på opplevelser og Jens

Politikk er viktig, men det er Jens Stoltenbergs møter med vakre Norge og rare nordmenn, som gjør dokumentaren «Oljeberget» riktig så morsom.

Oljeberget – Norge 2005. Regi: Aslaug Holm. Med: Jens Stoltenberg.
Aldersgrense: Tillatt for alle.

Troen på fellesskapet blir ikke mindre etter å ha hengt sammen med Jens Stoltenberg i nærmere to timer i Aslaug Holms film «Oljeberget». Aldri før har man heller blitt bedre kjent med en politiker, og regissør Aslaug Holm har med sin nærhet gjort dette til en positiv opplevelse og god erfaring. Holm får imidlertid ikke så mye spennende politikk ut av Stoltenberg på de årene hun henger sammen med han. Det er mer nynning, matlaging og bestemt tannpuss.

Holms utgangspunkt har imidlertid vært å speile samfunnet Norge gjennom Jens Stoltenberg. Det får hun til. Særlig er det klart man ikke kan gjøre alle til lags - selv med all verdens oljepenger. Her skapes det et bilde av hvor vanskelig det er å få gjort noe og utrettet noe, selv med ufatterlig mye penger. Dette er en hverdag full av politiske kompromisser.

Stoltenberg snakker mye, men han snakker om mer enn bare politikk. Inne på nedlagt fiskemottak i Mehamn pirker filmen så vidt borti noe om høyere makter og samfunnets kompleksitet.

Eneste minus er at det etter hvert blir vel mye valgkampstrategi og litt få møter med folket som har valgt hovedpersonen frem som statsminister.

Ser vi litt bort fra selve hovedpersonen er «Oljeberget» uansett et passende samfunnsdokument med ekte mennesker – inkludert statsministeren. Filmen gir da også et vakkert bilde av Norge, med alle de rariteter og styggheter som følger med på lasset. Dokumentaren er også en fantastisk fremvisning av distriktene i Norge, samtidig som Holm greier å få klemt en fot inn mellom dørene til maktens korridorer.

Alle med et snev av samfunnsengasjement bør ta turen inn i kinomørket. Politikk er jo ganske viktig og Stoltenberg engasjerer – også på film.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken