(LXUS.no) Vi vet alle at penger kommer og penger går. Men gjennom historien er det noen som har klart å få pengene til å flomme inn.

Hver år oppdaterer Forbes.com denne listen da det dukker nye fakta og tall fra verdens historiebøker.

Bill Gates var i fjor på 8. plass med sine cirka 100 mrd (målt toppåret 1989) denne famøse listen, men har i år blitt tuppet ut da historikerne har klart å finne dokumentasjon på nye navn og formuer.

LES OM LUKSUS PÅ www.LXUS.no

Selv om verden aldri har sett så mye rikdom som vi har i dag, er ingen nålevende lenger på listen.

Her er historiens mest suksessfulle Onkes Skruer målt etter de bemidledes toppnivå gjennom livet og oversatt i dagens valuta:10. Cornelius Vanderbilt (1794 - 1877)

167.4 mrd. dollar

Vanderbilt spilte for å vinne. Han gjorde seg stor i transportbransjen innen shipping og togdrift, og var kjent som en beinhard forretningsmann og presset flere av sine konkurrenter av banen ved å dumpe prisene.9. Basil II (958-1025)

169.4 mrd. dollar

Også kjent som Basil Porphyrogenitus og Basil den unge. Som ung var Basil en modig soldat og en dyktig rytter, og han beviste seg som en dyktig leder og general. Han regjerte Byzantine gjennom riktes høydepunkt og klarte gjennom flere brutale kampanjer å utvide Byzantines terretorialgrenser - og samtidig fylle skattekameret sitt.8. Marcus Licinius Crassus (ca. 115 f. kr-53 f.kr)

169.8 mrd. dollar

Denne romerske generalen og politikeren kjempet store kriger og sanket godt med gryn på veien. Hans makt og formue ledet senere unge Julius Cæsar til tronen.

Som ung ble familiens formue konfiskert og hele livet hans dreide seg om å gjenskape formuen, noe han virkelig klarte.7. Henry Ford (1863-1947)

188.1 mrd. dollar

Grunnleggeren av Ford Motor Company er også transportbåndets far. Med en forbedret og mer effektiv produksjonslinje skulle bilen bli så billig at hesten kunne byttes ut for millioner av amerikanere.

Da han døde gikk mesteparten av formue til Ford Foundation, men familien fikk overta selskapet.6. Andrew W. Mellon (1855-1937)

188.8 mrd. dollar

Som 17-åring startet Mellon et tømmergeskjeft og kort tid etter ble partner i farens bank. Senere ble banken overført til han selv, og han gikk inn i lukrative industrier som olje, stål, shipping og bygg.

Han gjorde seg også kjent som filantrop og ga vannvittige pengesummer til ulike organisasjoner som var involvert i første verdenskrig, blant annet Røde Kors.5. Osman Ali Khan, Asaf Jah VII (1886-1967)

210.8 mrd. dollar

Osman regjerte indiske delstaten Hyderabad mellom 1911 og 1948, da staten ble aneksert til India. Han var datidens rikeste mann og fikk til og med pryde forsiden til Time Magazine i 1937. Pengene kom hovedsakelig fra hans egen bank og en del eiendomsinvesteringer.

Ved siden av å telle penger skrev den velutdannede Oslam en hel det dikt på urdu og persisk.4. William Henry Vanderbilt (1821-1885)

231.6 mrd. dollar

William Vanderbilt hadde en god start på livet. Som sønn av Cornelius Vanderbilt arvet han 100 mrd. dollar. Da han døde var han verdens rikeste, ikke engang verdens kongelige var i nærheten av hans gigantiske formue.

I tillegg til pengene hadde han arvet sin fars aggressive forretningsform. I et avisintervju hadde han sagt at «tog er ikke funnet opp for å tjene folket, men de er bygget for å gi avkastning på investorenes penger» (Fritt oversatt)3. Nicholas II of Russia (1868-1918)

253.5 mrd. dollar

Nicholas var den siste tsaren av Russland, men også kongen av Polen og Hertug av Finland. Han abdiserte i 1917 etter de politiske tumultene som fulgte første verdenskrig og ble henrettet av Bolsjevikerne i 1918.

Selv om han var født inn i de rojale rekkene klarte han å akkumulere opp vanvittige pengesummer i løpet av sitt regime.2. Andrew Carnegie (1835 - 1919)

297.8 mrd. dollar

Carnegie hadde stålkontroll på stålindustrien, og det var ikke den verste bransjen å følge sent på 1800-tallet. Carnegie var en «self made» som fra barnsben av jobbet hard og gjorde sparepenger om til investeringer som ble gjort om til venture kapital.1. John D. Rockefeller (1839 - 1937)

323.4 mrd. dollar

Rockefeller etablerte Standard Oil tilbake i 1870 og det tok ikke lang tid før han regjerte bransjen og ble monopolist. Han har også fått æren for å definere moderne filantropi. Han donerte enorme pengesummer til utdanning, medisin og forskning. De siste 40 årene av sitt liv brukte han som pengedelende pensjonist.

Resten av den historiske listen ligger på Wikipedia: Wealthy historical figures 2008

KILDER: Wikipedia.org, Forbes.com