Gå til sidens hovedinnhold

Rike skeptikere

Fattige land omfavner frihandel. I rike land blir vi stadig mer skeptiske.

(NA24-KOMMENTAR): Globaliseringsmotstandere i Vesten ynder å fremstille seg som forkjempere for verdens fattige. Men folk i fattige land er gjennomgående positive til handel og utenlandske investeringer, og til en viss grad også til frie markeder.

Det fremkom nylig i en undersøkelse gjennomført av Pew Research Center blant mer enn 45.000 personer i 47 land. Derimot er det mer skepsis til innvandring.

Mens befolkningen i fattige land omfavner frihandel, er man blitt mer skeptiske i de rike landene, ikke minst i USA. Ifølge Pew-undersøkelsen er det nå bare 45 prosent av amerikanerne som ser positivt på utenlandske selskaper, mens 59 prosent har et positivt syn på handel. I 2002 hadde 78 prosent et positivt syn på handel.

Begrepet frie markeder får støtte fra 70 prosent av amerikanerne, muligens fordi dette ikke i klartekst dreier seg om utlendinger.

På alle disse punktene scorer USA lavere enn for eksempel Kina, India, Sør-Afrika og endog Venezuela. Norge er ikke med i undersøkelsen, men det er Sverige, som jevnt over scorer høyt.

Den økende handelsskepsisen i USA utdypes i en annen undersøkelse, som er utført for avisen Wall Street Journal og TV-kanalen NBC.

Også blant republikanere
Denne viser at 59 prosent av republikanske velgere mener utenlandshandel er negativt for amerikansk økonomi. Dette er oppsiktsvekkende fordi det republikanske partiet tradisjonelt har vært mer frihandelsorientert enn det demokratiske.

Dels reflekterer nok utviklingen at det er lettere å se fordelen med handel i et land som Kina, hvor økonomien vokser med rundt 10 prosent i året, enn i mange vestlige land.

Dels har forskjellene innad i ulike land økt de siste årene, ikke minst i USA.

De siste månedene har amerikanerne også vært svært opptatt av avsløringer av farlige produkter importert fra Kina.

Et siste moment er den sterke motstanden mot ulovlig innvandring på deler av den amerikanske høyresiden. Det er grunn til å tro at denne motstanden farger synet på utlendinger og internasjonalt samkvem generelt.

Nye fronter
For dem som mener frihandel, utenlandske investeringer og frie markeder er bra, blir det viktig å synliggjøre fordelene de siste par tiårenes utvikling har gitt, samtidig som man må tilstrebe at alle får mulighet til å delta i og nyte godt av denne utviklingen. Bare da kan man regne med fortsatt støtte i demokratiske systemer.

Uansett kan vi i fremtiden få se nye konstellasjoner i globaliseringsdebatten. Skeptikere på høyre- og venstresiden i rike land kan komme til å samle seg (om enn med en viss motvilje) for å sette opp nye murer mot handel, investeringer og innvandring, mens utviklingslandene banker stadig hardere på utenfor.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Solstikk.com
Rentekutt neste?
Stup, ras og død! Se her!
Verdens rikeste mann
Heller fjell enn fjøs
Har ikke skjønt en dritt
Kjos moser SAS
Uførefiaskoen
Jippi, ny skatterekord!
Murud-straff som fortjent?

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken