Gå til sidens hovedinnhold

Riksmediene ødelegger valget

Riksmediene og rikspolitikerne stjeler showet under lokalvalget, mener debattant Geir Magnus Nyborg.

(NA24 Debatt): Det skal visst være et lokalvalg om kort tid. Det er det ikke lett å få med seg i riksmediene. Nå må grensen være nådd for at riksmedier og rikspolitikerne nærmest stjeler valget og showet fra dem som egentlig står på valg.

Politiske dueller og folkemøter på NRK og TV 2 er det som ødelegger mest. Her er det underholdning, temperatur, applaus og støy som dominerer. Heldigvis er det færre som ser på folkemøtene nå enn ved siste valg.

Det verste vi har sett ved dette valget var en innvandrerduell mellom Per Sandberg (Frp) og Olaf Thommessen (V) på NRK. Det var ikke mulig å skape mening av dette uverdige slagsmålet. NRK bør aldri fristes til å gjenta lignende tv-tøv.

Folk i mitt nærområde er opptatt av skoler, kulturhus, veier, kollektivtrafikk, bompenger, ungdomsarbeid og mange andre lokale saker. Vi frykter nå at mange av disse velgerne strømlinjeformes inn i et rikspolitisk mønster som gjør at det lokale forvitrer.

Når riksmediene ødelegger, er det andre medier som gjør en flott jobb. NRK gjør mye bra med sine begrensede regionale ressurser. Regionaviser og lokalaviser gjør også en innsats for å løfte fram de sakene som er viktige lokalt. Dessverre vil mye av dette drukne i riksunderholdningen. Resultatet kan bli enda lavere valgdeltakelse enn ved siste valg.

Etter valget må de riksdekkende aviser, radio- og tv-kanaler ta et grundig oppgjør med seg selv og sin destruktive rolle i valgkampen. Partilederne bør også drøfte sin hunger etter å komme i mediefokus på et tidspunkt de ikke står på valg.

Finner en ikke bedre løsninger ved neste lokalvalg, bør vi vurdere å slå sammen kommunevalg, fylkestingsvalg og stortingsvalg. Da kan medieshowet bli fullkomment, kanskje med en avstemming på sms, i ren Holmgang-stil.

Geir Magnus Nyborg
Nyborg er generalsekretær i Familie & Medier.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler