Gå til sidens hovedinnhold

Svarte skjermer til lunsj

Feil antenne kan gi deg problemer hvis du prøver deg på det digitale bakkenettet.

De fleste har sett RiksTVs reklame med den lille gutten med antenneformet hårsveis.

"Enklere blir det" ikke påstås det, men det er ikke fullt så enkelt som det kan virke.

Ikke bare enkelt
I dag slukkes det analoge bakknettet i Rogaland. Det betyr at alle uten digital dekoder her vil bli sittende med sorte skjermer. Men du må også passe på å ha riktig antenne.

LES OGSÅ: Se når bakkenettet slutter å virke i ditt fylke.

Da holder det ikke for alle med en enkel innendørs antenne kjøpt på Clas Ohlson. I realiteten skulle gutten på reklamen vært utstyrt med langt større hårpryd.

Innendørs antenne ikke nok
For å ta inn RiksTV holder det nemlig ikke nødvendigvis med noen enkel innendørs antenne.

- Bakkenettet er bygd for utendørs antenne og det har hele tiden vært vårt utgangspunkt. Selv om vårt dekningskart viser god dekning kan ikke kundene forvente å kunne bruke en enkel innendørs antenne. Noen steder vil det være nødvendig med en kraftig antenne, gjerne utstyrt med forsterker, forklarer Svein Ove Søreide, informasjonsansvarlig hos RiksTV.

Selv anbefaler han folk å satse på områder med fri sikt for å ta inn signalene. Murbygninger og andre hindringer kan stanse signalene og skape problemer med mottaket.

Har løsningen for borettslag
Selv bruker RiksTV og NTV kraftige antenner, kosteskaft og refleksjoner når de søker etter dekning. For personer i borettslag kan dette bli en utfordring. Her er det ofte restriksjoner mot antennebruk.

Søreide påpeker likevel ikke at dette problemet ikke er uoverkommelig.

- Hvis borettslag eller sameie ønsker å benytte seg av RiksTV kan de sette opp en felles antenne og spre signalet slik som i et kabelnett til de enkelte beboerene. Alternativt kan de sette opp en forsterker i bygget som sprer signalet til hver enkelt TV-antenne, forklarer han.

Han ser ingen grunn til at antennen skal utgjøre noe problem for bakkenettkunder.

Kan føre til frustrasjon
Men han påpeker at bruk av feil antenne kan medføre ekstra frustrasjon og oppfordrer folk til å gå inn på RiksTV sine nettsider for å finne informasjon.

Selv om du ikke får inn signalet på første forsøk er det mulig at både annen plassering, ny kabel eller en helt annen antenne kan hjelpe. Det skal ikke bare være enkelt.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Les også:
Ingen PVR for Rogaland
Mange vil stå uten TV
Hvor er det hersens bakkenettet?