Sjeldent har et spill levd opp til ordtaket «opp som en bjørn, ned som en skinnfjell» som det norske spillet «Age of Conan». Rundt 1,2 mllioner solgte eksemplarer ble etter bare noen måneder til noen hundre tusen spillere, og etter hvert enda færre.

HTML EMBED

Spillet hadde en strålende start (Tortage), men manglet svært mye med en gang man begynte å komme seg videre.

Redningen for spillet skal være utvidelsespakken «Rise of the Godslayer», men det er bare en del av sannheten. Det «Age of Conan» som er tilgjengelig nå er nemlig et helt annet spill enn det som ble gitt ut.

Stadig oppdateringer og utvidelser har blitt lagt til originalspillet for å tilfredsstille spillerne. Den store regionen Ymir's Pass, som i seg selv kunne vært en utvidelsespakke, Tarantia Commons - som på mange måter var en liten forsmak på «Rise of the Godslayer» og flere nye dungeons i tillegg tilo nye oppdrag, våpen og generelt greier å få tak i har blitt lagt til.

Det er ikke bare mengde man har å gjøre i spillet, som i og for seg også inkluderer nye PVP-spill og annet småsnacks, som er nytt. Kampsystemet har blitt raffinert, de fleste klassene har blitt redefinert flere ganger og strømlinjeformet og de berømte guildbyene fungerer slik man en gang så for seg.

Se alle bildene fra «Rise of the Godslayer»:
(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

2759

Alt i alt er «Age of Conan» anno 2010 mer enn det spillet man kunne forvente seg da det kom, og utvilsomt det beste MMORPG for voksne på markedet.

Likevel er det utvidelsespakken «Rise of the Godslayer» vi skal anmelde her. En pakke vi har hatt tilgang til gjennom betaservere for å kunne gi vårt inntrykk. For uansett hvordan du vrir på det, som Funcom fikk smertelig erfare, så er det slik at det ikke er før båten er på vannet at du ser om den flyter. Derfor må denne anmeldelsen sees på som et førsteinntrykk og en vurdering av hva nyhetene betyr for deg som skal spille.

Et nytt land

Selve ekspansjonen er lagt til det eksotiske keiserdømmet Khitai. Et land som er mer enn sterkt inspirert av asiatiske myter og legender. Flere nye regioner har kommet til, som Northern Grasslands (for deg som velger å være fra rasen Khitai er dette hvor du starter etter Tortage), Paikang, Kara Korum, Chosain Province og Gateway to Khitai.

Disse landene er stappfulle av oppdrag, og tettheten både på oppdragene og hvordan de utføres kan best sammenlinges med spillets start: Tortage. Mange mener fortsatt dette er spillets beste del, og de kan ha rett. Dog kan man må legge Northern Grasslands som ikke veldig langt unna (vi kommer tilbake til delene for de som når de høyeste nivåene). Det er så bra, og så godt gjennomført at i seg selv kunne dette nesten vært et eget rollespill.

I tillegg til det faktum at du får nye land vil du merke at oppdragsstrukturen er mye mindre lineær enn tidligere, og du har en bedre oversikt over hvor du er og hvor du har vært enn det som noen ganger kunne bli litt forvirrende i originalspillet.

Historien

Bakgrunnshistorien (som «Age of Conan» hele tiden har vært gode på) er at Khitai er en keiserdømme i fare. Det store landet er under press på grunn av noen valg en ung Conan en gang tok. Den unge Conan hadde hørt om en kraftfull edelsten på toppen av et stort hvitt tårn. Han klatret opp tårnet, men fant kun en magiker som hadde tatt til fange en person ved navn Yag-Kosha.

Yag-Kosha ba Conan om å ta livet hans, noe han gjorde. Problemet var at Yag-Kosha var en levende gud, og nå må Conan ordne opp med folket han drepte guden til.

Nye valg

Den store nyheten er at «Age of Conan» har innført et system hvor man som veterankriger må velge sider man skal støtte. Du gjør oppdrag for dem og går oppover på rangstigen. Jo høyere du kommer, jo flere fiender får du - men du kan jo alltid skifte side...

Se lanseringstraileren til «Rise of the Godslayer»
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Vi var mildt sagt spent på hvordan dette ville fungere i praksis og ble meget gledelig overrasket. Det hele er muligens bittelitt forvirrende første gangen man kaster seg inn i det (ikke velg side for fort!), men det fungerer som juling, og iskrem på 17.mai.

Selve denne fraksjonsinndelingen gjør endgame mye mer interessant og spennende. Du får nye fiender og utrolig gode «items» ved å komme deg til toppen. Du må også ta et valg om du ønsker å ha en tiger eller en ulv, som du trener opp gjennom spillet. Ulven eller tigeren må fanges, og du kan så få den til å bli en pet du har med i kamp, eller en ny ridehjelp.

En annen nyhet, eller i hvert fall en svært interessant del av spillet, er at du må virkelig tenke for å kunne løse en del av oppgavene. Spesielt hvis du skal klare å drepe de store bossene i dungeonene. Følg med, sier vi bare. Du får hint kontinuerlig, og noen ganger må du faktisk virkelig tenke. Dette gjelder også flere av de nye oppdragene hvor man har vært kreative istedenfor kun «drep 10 ulver.» De oppdragene er dog der fortsatt, men er gjort en del mer interessante - og stort sett kan du gjøre dem på veien til et annet oppdrag.

Nytt system for oppgradering

Normalt sett har de fleste MMOs hatt et system for å oppgradere din figur. «Age of Conan» har nå tre med denne ekspansjonen: Normal «levelling» til nivå 80, PVP combat levelling og nå også det man kaller «Alternate advancement system.» Dette fungerer slik at man får oppgradert sin figur med unike egenskaper basert på en hel rekke med faktorer.

For hver klasse er det tre nye trær med en haug nye egenskaper for hver spiller. Hver egenskap har normalt fem nivåer, og er tilgjengelig helt fra nivå 20.

Disse egenskapene får man ved å få poeng som kommer fra PVP, PVE og generelt ved å utføre oppdrag. En karakter du har i spillet kan nå maks på alt, men vi kan love at det kommer til å ta tid - mye tid.

Vakkert, som forventet

Grafikken på Age of Conan, etter at det ble DirectX10-kompatibelt, er rett og slett strålende vakkert. Ekspansjonen er likeså, det er ikke mange spill på PC som er i nærheten av så vakre. Lyden er fortsatt ekstremt god og totalpakken på det audiovisuelle står til terningkast 6.

Det virker også som om Funcom har lagt inn en god del flere muligheter til at dine spillfigurer kan få et mer unikt utseende, noe som i og for seg også er unikt i MMO-sammenheng. Litt for ofte kan figurer innenfor samme klasse bli litt for like.

Endgame

En av de sterkeste kritikkene som kom mot «Age of Conan» var at det var for lite å gjøre med en gang man nådde nivå 80. Spillet har allerede fått en del oppdateringer som gjør at det er mer å gjøre som PVP minigames, virkelig utbyggede guildbyer og «raids.»

Ekspansjonens del med det nye systemet for oppgraderinger og med fraksjoner er to av grunnene til at det blir enda mer å gjøre for de som har kommet opp på de øverste nivåene. I tillegg det faktum at man møter monstre av alle mulige slag som når opp til nivå 85. Noe som kan bli en utfordring for de aller fleste.

Få et inntrykk av området Kara Korum i «Rise of the Godslayer»
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Den største nye raidet er for 24 personer i ROTG, etter det vi har fått opplyst - vi har dog ikke fått testet dette.

Hva så med spillet?

I seg selv er «Age of Conan» blitt så bra etter lanseringen at man ville oppnådd en god karakter om det var kun originalspillet som skulle anmeldelses. Alle de tekniske småfeilene (og store feilene) er borte, opplevelsen er strømlinjeformet og god - og de to årene siden spillet først kom har blitt brukt meget godt.

Med ekspansjonen, og spesielt fraksjonene og det nye systemet for å få nye egenskaper, er det rett og slett slik at vi ikke kan gjøre annet enn å anbefale alle å ta turen tilbake til Hyboria. Spesielt hvis man samtidig investerer i ekspansjonspakken (originalspillet er med i pakken man kjøper i butikken og på nett, så man får alt for en relativt liten sum penger). Dette er utvilsomt det beste MMORPG for voksne spillere på markedet. World of Warcraft er sikkert mer tilgjengelig og har en bredere appell, men når blodet spruter i Age of Conan så blir det litt tamt med noen små alver...