Gå til sidens hovedinnhold

Risikerer livet for veldedighet

Det er utrolig hva folk er villige til å gjøre for å hjelpe andre.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Veldedighet er i skuddet og mer populært enn noen gang tidligere. Det siste året har blant annet verdens rikeste mann, Bill Gates, og den nest rikeste, Warren Buffett, bestemt seg for å donere bort alle pengene de har tjent.

NA24 - din næringslivsavis

I mylderet av gode formål som ber om penger, er det noen innsamlere som har funnet ekstreme måter å skaffe oppmerksomhet, og dermed også penger, på. For eksempel skal de høyeste fjellene bestiges, land skal krysses på motorsykkel i rekordfart eller hopping ut av fly.

- Ingen grenser
- Det er ingen grenser igjen. Så mennesker utforsker de indre grensene – deres egen frykt, sier innsamlingsopplærer Marc Pitman, ifølge Reuters.

Grunnleggeren av eFundraising.com, Eric Boyko, mistet to av fingrene da han klatret et fjell i Argentina mens han samlet inn 100.000 dollar, eller 600.000 kroner. Han har blant annet planlagt å samle inn penger ved å bestige Mount Everest i 2008.

- Vi risikerer våre liv, våre hender og våre tær, men det er enklere å samle inn penger på den måten, sier Boyko, ifølge Reuters.

- Takknemlig for livet
Men det er fortsatt et mindretall som er like ekstreme som disse. Av 1.560 milliarder kroner som ble samlet inn i USA i fjor var det mindre en 1 prosent som kom fra ekstrem innsamling

Mange av de som driver med ekstrem innsamling kombinerer denne med opplevelser som de selv ønsker å få med seg.

Et eksempel er tre gutter som i fjor skulle stå på rullebrett gjennom Canada, men som kom på at de samtidig kunne samle inn penger til den kanadiske brystkreftforeningen. De fikk samlet inn nesten 400.000 kroner.

- Det virket ganske egoistisk å bruke fem måneder på rullebrett. Men det ble ikke så ubrukelig når vi kunne tjene penger til en sak: helsen til kvinnene vi elsker. Det er den mest humane tingen jeg noensinne har gjort. Du glemmer hvor takknemlig du er for livet før du er nære ved å miste det, sier en av guttene, Jordan, ifølge Reuters.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka