Tidligere denne uken ble det kjent at forlaget Puffin, som utgir Roald Dahls bøker, har hentet inn eksterne medarbeidere for å lese gjennom den folkekjære forfatterens bøker, for å finne ord som kunne være støtende.

Blant annet er beskrivelser av figurers utseende endret eller fjernet. Ordet «feit» skal være blant ordene som er fjernet. I tillegg skal bøkene bli kjønnsnøytrale i framtidige utgaver.

Nå skriver britiske «The Bookseller» at forlaget i tillegg gir ut en ny samling av Roald Dahls fortellinger, der historiene står urørte, slik de først ble utgitt.

Den omstridte forfatteren Salman Rushdie, mest kjent for boken «Sataniske vers», var blant dem som reagerte tidligere denne uken.

– Roald Dahl var ingen engel, men dette er absurd sensur. Puffin Books og Dahl-selskapet bør skamme seg, skrev Rushdie på Twitter.

Også Suzanne Nossel, som leder PEN America, fortalte at hun var opprørt over kunngjøringen.

Hun advarte samtidig om at makten til å endre på bøker raskt kan bli misbrukt, melder det britiske nyhetsbyrået PA.

Gyldendal, forlaget som utgir bøkene til Dahl i Norge, fortalte til NTB at verkene også kommer til å bli endret her til lands.

– Gyldendal følger opp språklige oppdateringer, justeringer og modernisering i tråd med den linjen som blir lagt av rettighetsforvalteren Roald Dahl Story Company, skrev kommunikasjonssjef Steffen Aagedal i Gyldendal i en epost til NTB søndag.