Gå til sidens hovedinnhold

Nysgjerrig tenåring sendte brev til Roald Dahl

Han fikk et ærlig svar.

Forfatter Roald Dahl er nok mest kjent for å skrive barnebøker, men nå er det et brev fra den kjente forfatteren som går sin seiersgang i sosiale medier.

I 1980 sendte Jay Williams forfatteren et brev for å høre om hva han mente om en novelle.

Williams fant nylig igjen brevet i en eske hos sin mor, postet et bilde av svaret på Twitter og flere tusen har nå retweetet Twitter-posten, ifølge Independent.co.uk.

HTML EMBED

Den daværende studenten forventet ikke å få svar, men Dahl ga sin ærlige tilbakemelding:

«Jeg har lest historien din og jeg synes ikke at den er dårlig, men du må stoppe å bruke for mange adjektiver», står det blant annet i svaret fra barnebokforfatteren.

«Det er nok bedre å si «Hun var en høy, barmfager jente» enn å si «Hun var en høy jente med et velskapt, fremtredende bryst» eller noe lignende søppel. Den første setningen forteller alt. Med vennlig hilsen, Roald Dahl.»

Siden den gang har Jay Williams jobbet med journalistikk i 30 år. Han sier han ble paff da han fikk brevet fra Dahl, men at han har hatt god nytte av rådet fra forfatteren.

- Jeg var nok arrogant i ungdomsårene og jeg forventet at han skulle si «Wow, dette er utrolig bra», men jeg tok til meg rådet og det var viktig erfaring som jeg åpenbart lærte tidlig, sier Williams.

Rachel White, som arbeider ved Roald Dahl Museum & Story Centre, mener at brevet er skrevet i «klassisk Roald Dahl-stil».

- Dette brevet er veldig typisk ham. Han gikk rett på sak og kunne være veldig kvass, sier hun og forklarer at forfatteren fikk mange brev fra både barn og voksne.

- Da han svarte de voksne så kunne han være litt mer sur i språket, i motsetning til hvordan han svarte barn, da var han kjærlig og snill med ordbruken.