Gå til sidens hovedinnhold

Utlover 40.000 i nazi-dusør

Albert Einsteins familie ble drept i 1944. Nå går slektningene hardt til verks for å identifisere drapsmennene.

En sommerdag i 1944 braste tyske soldater inn i huset til Robert Einstein, det berømte geniets fetter. Robert var ikke hjemme, men hans kone og to døtre på 18 og 27 år var ikke like heldige.

De ble erklært spioner og fiender av den tyske staten. De ble dratt ut av hjemmet sitt, og henrettet.

Rettet mot Albert

Albert Einstein var en tysk jøde. Han havnet på det tyske statens svarteliste allerede i 1933. Under krigen samarbeidet han med de allierte og ble et symbol for Tysklands fiender.

Planen var å sende forskeren inn i sorg. Albert og Robert var nære venner. Før krigen var det ikke uvanlig at geniet besøkte familien på deres fredelige eiendom i Italia.

Etter at dette ikke lenger var mulig, brevvekslet de så ofte de kunne. I brevene diskuterte de blant annet hvor absurd krigen var. Et år etter drapene tok Robert sitt eget liv.

40.000 i belønning

Saken ble åpnet i 2007, og nå har familien endelig begynt å se resultatene. En av de tyske soldatene skal nemlig ha vært i mot oppdraget.

Einsteinfamilien håper at denne mannen kan identifisere de andre i bataljonen. De utlyser nå en belønning på 5000 euro, eller cirka 40.000 norske kroner, for informasjon om drapene, ifølge nettsiden Ynet News.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken