Onsdag 3. mai skal Knut Storberget overlevere Forsvarskommisjonens rapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Forsvarskommisjonen ble oppnevnt av regjeringen i desember 2021 for å vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta «for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10–20 års perspektiv».
Allerede tirsdag 2. mai klokken 13.00 avholder imidlertid statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) en pressekonferanse om styrking av Forsvaret. Det opplyser regjeringen i en pressemelding 1. mai.
Les også: Etterretningsrapport hevder Putins ledere frykter Ukraina: – Dypt bekymret
– Kupper Knut Storberget
Pensjonert generalløytnant og tidligere hærsjef, Robert Mood, reagerer kraftig på at regjeringen holder en pressekonferanse bare et snaut døgn før Storberget skal framlegge sin rapport.
«Arbeiderpartiet og Senterpartiet kupper Knut Storberget og Forsvarskommisjonen som legger fram i morgen. Legger grunnlaget for å bortforklare kritikk,» skriver Mood på Twitter tirsdag formiddag og viser til pressekonferansen om styrking av Forsvaret.
– Hva tenker du om at regjeringen avholder en pressekonferanse om styrking av Forsvaret snaut et døgn før Knut Storberget overleverer Forsvarskommisjonens rapport, Mood?
– Det betyr vel først og fremst at Ap og Sp ønsker å ta kontrollen på fortellingen om Forsvarskommisjonen, og posisjonere seg i media og i det offentlige rom for å kunne vise til at de sa senest dagen før framleggingen at de satser på Forsvaret, og viser til et eller annet tiltak som de kom med i dag, sier Mood til Nettavisen tirsdag formiddag.
– I realiteten er dette en snedig finte for å sørge for at Knut Storberget og Forsvarskommisjonen ikke får det gjennomslaget de kanskje fortjener, sier Mood.
– Og en annen morsom tolkning er kanskje at Forsvarskommisjonen under Knut Storbergets ledelse har vurdert grunnleggende om de forsvars- og sikkerhetspolitiske problemstillingene, at Ap og Sp tror de har mye å tape på ikke å komme Forsvarskommisjonen i forkjøpet. Og da får vi håpe på det siste, at det ikke bare er kommunikasjonsteknikk for å ufarliggjøre et budskap, sier han.
Forsvarsdepartementet, Finansdepartementet og Statsministerens kontor er forelagt kritikken som Mood har fremmet på Twitter via e-post og sms, men har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.
Les også: Kreml-dokumenter avslører Putins fiasko
Vil nå to-prosentmål innen 2026
Statsminister Støre kunne på pressekonferansen opplyse om at regjeringen setter som mål å nå Natos såkalte to-prosentmål innen 2026.
– Det vi varsler i dag er at Norge legger en plan for å bruke minst to prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026. Det viktige for oss er å kommunisere dette klart og tydelig som en del av oppspillet til Natos toppmøte i Vilnius i juli, sier statsminister Støre på pressekonferansen.
– Forhistorien er at alle Natos medlemmer har siden 2014 hatt som mål å nå to prosent av landets bruttoinntekter på forsvar.
Støre fremhever at Norge er det Nato-landet som per innbygger bruker mest på forsvar etter USA, men påpeker at Norge er blant landene som fram til nå har manglet en plan for å nå to-prosentmålet.
– Det har vi nå, sier han.
– Det er et bidrag til Nato-alliansens samlede satsing på det kollektive forsvaret, og det er også en del av det vi kaller for byrdefordelingen, sier Støre.
Støre sier at Norge har mye bra i Forsvaret.
– Men vi har også i vår regjeringstid avdekket mangler, utfordringer og ting vi trenger å gjøre bedre og mer av. Et perspektiv i finsk og svensk Nato-medlemskap så åpner det seg for et grunnlag for å tenke gjennom planleggingen vår på nye måter. Denne målsettingen vil kunne bidra til å utvikle vårt eget forsvar i tråd med de utfordringene vi har framover, sier statsministeren.
Forsvarspolitiske anbefalinger
I mai måned er det tre viktige anbefalinger som blir forelagt regjeringen. Rapportene til Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjon (som ledes av tidligere forsvarssjef Harald Sunde), samt forsvarssjefens militære fagråd.
– Det blir tre råd som skal danne videreutviklingen av Forsvaret, har forsvarssjef Eirik Kristoffersen tidligere uttalt til Nettavisen.
Les også: Hevder russerne bruker atomreaktorer som festning: – Holder lokalbefolkningen gisler