Robin Hood – Storbritannia 2010. Regi: Ridley Scott. Med Russell Crowe, Cate Blanchett, Kevin Durand, Scott Grimes, Oscar Isaacs, Max von Sydow.
Aldersgrense 11 år

Det finnes mange historier om hvem den fredløse Robin Hood egentlig var.

Ridley Scott og Russell Crowe utforsker den mer ukjente versjonen. Nemlig kanskje at historien faktisk var omvendt av det som er blitt fortalt gjennom filmer som Disneys reve-Robin eller Kevin Costners stjelende fyrste.

Vi skal ikke røpe så mye mer da den nye versjonen, som er mer historisk korrekt, er en del av moroa. Når vi dog sier historisk korrekt, så mener vi omstendighetene rundt Robin Hood, og ikke mannen selv. Om han har levd, er fremdeles ganske uvisst.

På mange måter er ”Robin Hood” nesten en blanding av Ridley Scotts filmer ”Kingdom of Heaven” og ”Gladiator”. Den er bedre enn den første, men klarer ikke å måle seg med den andre. Til det makter den ikke å bære frem sin historie med samme gravitas.

Denne utgaven av Robin er eldre enn vi er vant til, og han får mer enn nok å måle seg med når Cate Blanchetts Lady Marion trer inn på arenaen. Samspillet de to mellom er voksent og romantisk og respektfullt. Det er godt å se Russell Crowe tilbake i en slags krigersk rolle og han unngår faktisk å gjøre gladiatoren Maximus en gang til.

Borte er delvis også sheriffen av Nottingham, men prins Johan er fremdeles på mange måter skurken.

Vidunderlig er også Max von Sydow som den gamle adelsmann Locksley. Von Sydow blåser litt i en film som noen ganger blir for omstendelig og litt for humørløs. Det er ikke skuespillernes feil, men heller at man insisterer mer på drama enn humor og kanskje mer på drama enn action.

Som film vil gjerne denne ”Robin Hood” være en historie som du aldri har sett før. Det er bare delvis sant, og det er også filmens problem. Den kunne gjerne understreket det som er annerledes enda mer.

Selv om den har sine gode øyeblikk, klarer den ikke helt å fri seg fra de mange andre filmene som er laget over denne fredløse legenden – uansett hvor han kommer fra.