Gå til sidens hovedinnhold

6 grunner til å frykte roboter

... og én grunn til å elske dem.

Vi vet alle at det bare er et tidsspørsmål før robotene overtar verden. Her er noen tegn på at det kan skje før vi aner det.

Vi har alle sett «Terminator», og etter at vi har knytt opp hjernen igjen etter alle tidsparadoksfeilene, sitter vi likevel med en nagende uro ...

For enhver robot som støvsuger kåken din, klipper plenen din, vasker bikkja di og utfører en hel haug andre hjerneløse oppgaver, finnes det de andre. De som observerer deg. De som lærer av dine handlinger. De som bak sin blanke fasade, med sin iskalde logikk planlegger å overta alt du har kjært.

Tror du oss ikke? Vel, dette burde overbevise deg:

1. De er i stand til å overta hjerner

HTML EMBED

Denne videoen viser en kakerlakk som styres av elektriske impulser til hjernen. Impulsene overstyrer kakerlakkens naturlige navigasjonssystemer, og ved å stimulere forskjellige deler av hjernen, får de kakerlakken til å bevege seg dit de vil. Andre eksperimenterer med å feste sensorer til vingene på biller, som gjør at man kan få insektssvermene til å fly hvor man ønsker. Uh oh...

2. De er i stand til å bygge

HTML EMBED

Vår hittil beste forsvar mot å bli gjort til robotenes prisonbitches i en post-apokalyptisk verden, er vår evne til å lage bygninger. Vi kan konstruere bomberom, tårn og andre steder vi kan gjemme oss for hissige stålmonstre. Dette er en fattig trøst, nå som det viser seg at de kan bygge ting - enda raskere enn oss. Ved å hjelp av arbeidstegninger og koordinater for plassering av materiale lastet opp på harddiskene, er disse flyvende robotene i stand til å bygge et 6 meter høyt tårn.

Det viktigste å huske her, er at disse robotene ikke er fjernstyrte. Hvert helikopter jobber selvstendig og skjønner hvor bitene skal plasseres, ut fra de opplastede arbeidstegningene.

3. De kan klatre opp loddrette vegger

HTML EMBED

Dette er teknologi som ikke er tilgjengelig for mennesker ennå. Det betyr at vi frivillig og uten å nøle gir robotene tekniske fortrinn. Fortrinn som vil komme godt med når de klatrer opp veggene og inn på ditt soverom for å skremme livsskiten av deg. Fordi...

4. De er designet for å trigge dine verste fobier

HTML EMBED

For å klare å kue menneskeheten, må robotene angripe oss der det er mest effektivt. I det som gjør oss mennesker, nemlig følelser. Og ingen følelser er sterkere og mer lammende enn frykt og fobier. Dermed har vi gjort overtakelsen lettere for dem ved å konstruere roboter som ser ut som mekaniske kjempe-edderkopper. Er vi totalt idioter?

5. De kan gjøre stort sett alt raskere enn oss

HTML EMBED

Denne videoen viser en mekanisk hånd som er i stand til å utføre oppgaver som å knyte en knute, snurre en blyant og ta imot gjenstander. Og den gjør det så raskt at du må ha høyhastighetskamera for å få med deg hva som skjer. Sjekk ut 00:25, og se hvordan den følger ballen med blikket, omtrent som en labrador ser på en pinne. Hvis ikke dette skremmer deg, er det noe i veien med deg. Den roboten lærer og det den lærer er er teknologi som kan brukes til å skru sammen morder-roboter i en hastighet, vi ikke en gang kan forestille oss.

6. De er i stand til å tenke... og lære av sine feil

HTML EMBED

Du trodde kunstig intelligens var noe som hørte science fiction til? Nope. I Japan har de konstruert denne krabaten, som er i stand til å få en oppgave, og basert på tidligere erfaringer og kvalifisert gjetning, klare å løse oppgaven på best mulig vis.

En av oppgavene roboten har fått er å lage et glass isvann. Ingen har programmert den til å fylle glasset med vann og putte isbiter oppi. Men den klarte det. Dette er jo artig. Men som gjør at smilet stivner er at roboten, i tillegg til å høste egne erfaringer, kan motta info fra andre roboter.

Roboter som har gjort andre erfaringer. Som for eksempel å dissekere mennesker. Og har de først lært det, glemmer de ikke. Det ligger lagret i deres kollektive hukommelse.

Så neste gang du ser et blinkende lys på en gadget i huset ditt, så vit at det innenfor der er en mikroprosessor som bruker all sin tid på plotte hvordan den skal få tørketrommelen, brødristeren, laptopen og takvifta med på å ta livet av deg og drikke olje og silikon fra din tomme hodeskalle.

M.. men, men... Hva med det som skulle få oss til å elske roboter?

Det faktum at roboter har musikalsk sans. Denne gjengen har dedikert sin tilværelse til å spille Ace of Spades av Motörhead.

Enjöy!

(mens vi venter på at de skal overta...)

HTML EMBED

Denne dystre fremtidsutsikten er malt av dystopistene i pondus.no. Her er flere saker de har skrevet:

Kilde: Listeverse.com

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken