Gå til sidens hovedinnhold

Rød start på uken

Hotellkrig, oljepris og finansuro preget Oslo Børs mandag.

Uken begynte rødt for Oslo Børs. Uroen i finansmarkedet legger press på aksjemarkedet og skremmer frem pessimistene. Hovedindeksen endte mandag ned 0,85 prosent til 478,34 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen fikk et løft etter en sektoroppgradering av Goldman Sachs. I forrige uke ble det satt flere rekordnoteringer for WTI-oljen i den amerikanske handelen. Lavere lagre enn hva markedet hadde ventet i USA og restriktive OPEC-kvoter fikk WTI til å stige til toppnotering 80,75 dollar i slutten av forrige uke.

I løpet av helgen falt oljeprisen tilbake, men mot slutten av handelen på Oslo Børs hadde nordsjøoljen igjen nådd positivt terreng.

Jekker opp oljeprisen
Meglergiganten Goldman Sachs venter nå at oljeprisen stiger til 85 dollar fatet innen utgangen av året, men åpner for at råoljekontraktene kan klatre til hele 90 dollar. Goldman Sachs mener at OPECs vedtak om å øke produksjonskvotene med 500.000 fat om dagen ikke er nok for å dekke behovet, melder Reuters.

Tilbudssiden i markedet er rett og slett for liten. Innen utgangen av 2008 kan oljeprisen nå hele 95 dollar fatet, mens snittestimatet for neste år ligger på 85 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte, kostet et fat nordsjøolje med levering i november 76,65 dollar. Samtidig hadde dollarkursen svekket seg til 5,62 kroner.

Venter på Bernanke
Finansmarkedene er avventende i forkant av tirsdagens rentemøte i USA. Forventningene til retningen til renten er entydige i forkant av den amerikanske sentralbankens rentedom. Usikkerheten er knyttet til hvor stort kuttet blir. Enkelte argumenterer hardt for at renten bør settes ned med 0,25 prosentpoeng, mens andre mener at et kutt på 0,50 prosentpoeng må til. Økonomene er også spent på hva som blir sagt i forbindelse med rentemøtet og signaler om tilstanden i den amerikanske økonomien.

Den britiske banken Northern Rocks fikk grisebank i aksjemarkedet. Aksjekursen ble slaktet etter at kundene strømmet til banklokalene for å tømme kontoene sine. Frykten for at situasjonen vil spre seg til andre banker og finansinstitusjoner skremmer markedet. Pessimistene ser farer for at veksten i den globale økonomien kan bli rammet.

Bevegelsene i oljeprisen ga et blandet bilde for tungvekterne. Statoil steg 0,84 prosent til 181 kroner. Den norske oljegiganten meldte om et funn i Nordsjøen som blir omtalt som spennende. Det er prosjektet Ragnarrock som viser positive spor av olje. Norsk Hydro ble derimot sendt ned 1,19 prosent til 228,75 kroner.

Svake rater
Telenor falt 1,51 prosent til 114,25 kroner. DnB Nor Markets har kastet aksjen ut av sin portefølje over anbefalte aksjer. Ifølge Reuters har dessuten Bear Stearns jekket ned anbefalingen av VimpelCom til «peer perform» fra «outperform».

Frontline sliter med svake rater. Ratenivået for i tankmarkedet ligger nå godt under nivået der Frontline taper penger. Slutninger viser at ratene for VLCC har falt til 11.000 dollar fatet, mens Frontline har en break-even på 26.700 dollar om dagen i snitt for alle skipene de har. Frontline-aksjen falt 3,05 prosent til 254,50 kroner.

Priser inn hotellkrig
Kampen om Norgani tok en ny vending mandag. Norwegian Property gjør comeback gjennom å bli med i konstellasjonen Oslo Properties. Scandic har fått med seg Norwegian Property, EQT og A. Wilhelmsen i kampen mot Petter Stordalen og Aberdeen. Oslo Properties byr 91 kroner per aksje og sitter med aksepter og aksjer tilsvarende 60 prosent av Norgani.

Budet ligger 2,50 kroner over tilbudet fra Aberdeen som nå vil vurdere om de skal forbedre tilbudet.

Markedet er klar i sin sak. De venter et nytt bud på Norgani. Aksjekursen endte opp 3,91 prosent til 93 kroner, men satte historisk toppnotering på 93,50 kroner. Dermed er det priset inn en høyere premie i kampen om hotelleiendomsselskapet.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album