I en rekke Sør-europeiske land er det sendt ut farevarsler grunnet den kraftige hetebølgen. Enkelte land har måttet ty til mer drastiske tiltak.

Portugal har kalt inn kriseteam for å få kontroll over skogbrann, mens Frankrike har sett seg nødt til å evakuere tusenvis fra Atlanterhavskysten av samme grunn.

Italia på sin side opplever nå sin verste tørkeperiode på 70 år. Dette utgjør en stor trussel for landets avlinger og beiteområder. Landets statsminister har allerede godkjent en økonomisk krisepakke med forebyggende tiltak.

Les også: Hetebølgen herjer i Europa: Opplever sin verste tørke på 70 år

Situasjonen karakteriseres som svært utfordrende, og Røde Kors utgir dermed en beskjed til alle nordmenn som skal på utenlandsferie, for å forberede dem på det som er i vente.

Nordmenn uvant med hete

Torben Bjørke Henriksen i Røde kors mener at ferielystne nordmenn ikke er forberedt på temperaturene som venter dem.

– I Norge er det tradisjonelt kulda som er problemet, men nordmenn lære seg grunnleggende råd for å takle hete også. Dette kan være å ikke gå ut midt på dagen, unngå fysisk aktivitet, holde seg i skyggen og drikke mye vann, sier Bjørke-Henriksen.

De aller viktigste rådene er å drikke nok vann, være i skyggen og passe på barn og eldre slektninger og naboer. Om disse får helsehjelp i tide, kan man hindre dødsfall. Røde Kors i Europa jobber derfor særlig med å besøke og ringe de mest utsatte.

– Mange merker ikke selv at de er i ferd med å bli overopphetet. Tegn på overoppheting kan være at du blir svett, svimmel, desorientert og får hodepine, muskelkrampe, kvalme og slapphet, sier Bjørke-Henriksen.

Økt beredskap

Røde Kors er i beredskap, og arbeider for å forhindre sykehusinnleggelser og dødsfall som følge av varme i en rekke land.

– Mange har måttet evakuere hjemmene sine med de få tingene de kan bære. Våre medisinske team sikrer at folk kommer i sikkerhet og gir kritisk helsehjelp til de som har brannskader og andre skader. Vi gir dem en seng å sove i og det de trenger for å gå videre, sier Ana Jorge, president for det portugisiske Røde Kors.

Les også: Gunvor er midt i den verste hetebølgen: – Man går ikke ut, hvis man ikke må

Også i Spania hjelper Røde Kors-frivillige med informasjon om hvordan man kan holde seg trygg under hetebølger. De frivillige har systematiske ringerunder til eldre og andre som er ekstra sårbare. I Frankrike samarbeider Røde Kors tett med myndighetene og besøker eldre.

Svært dødelig

I løpet av de siste ti årene har klima- og værrelaterte katastrofer drept mer enn 400.000 mennesker, påvirket 1,7 milliarder andre og fordrevet gjennomsnittlig 25 millioner mennesker hvert år over hele verden.

Barn og eldre er mest utsatt for hetebølger, men også gravide og de med ekstra helseutfordringer må være spesielt oppmerksomme. Hetebølger påvirker også andre områder av samfunnet, og fører til redusert økonomisk produksjon, anstrengte helsesystemer og strømbrudd.