Gå til sidens hovedinnhold

Røde Kors uten kors

Et nytt emblem for Røde Kors ble vedtatt på en internasjonal konferanse torsdag.

Vedtaket åpner for at Israel kan ta del i den humanitære bevegelsen etter å ha vært ekskludert i nærmere seks tiår.

De 192 landene som har gitt Genèvekonvensjonen sin tilslutning, godkjente det nye «Røde Krystall»-emblemet ved avstemning, etter at forhandlinger mislyktes i en krangel mellom Israel og Syria, melder Associated Press (AP). Syria krever adgang til å gi syriske borgere på Golanhøydene humanitær hjelp. Israel har kontrollert dette området siden krigen i 1967.

Norsk kors
«Det nye emblemet gjør det mulig for de nasjonalforeninger som ikke har funnet det naturlig å bruke verken det røde korset eller den røde halvmånen som sitt emblem, å bli anerkjente medlemmer av Røde Kors-bevegelsen. (...)

Det røde korset på hvit bakgrunn vil fremdeles være Norges Røde Kors sitt emblem, men Tredje Protokoll åpner også for at nasjonalforeninger kan bruke Den Røde Krystall (...)», heter det i en pressemelding fra Norges Røde Kors.

Nøytralt
Vedtaket gir israelske sanitærsoldater som ikke bruker korset eller den røde halvmånen et mer nøytralt symbol.

Den israelske redningstjenesten Magen David Adom har brukt en rød Davidsstjerne for å identifisere ambulanser og medisinsk personell. En forespørsel om å få dette symbolet godkjent internasjonalt ble avvist i 1949, og arabiske land har siden den gang blokkert forsøkene på å finne et alternativt symbol.

Magen David Adom kan nå plassere en rød stjerne i midten av det nye krystallsymbolet på humanitære oppdrag hjemme og i utlandet, dersom vertslandet tillater det.

Den internasjonale Røde Korskomiteen og Røde Halvmåneorganisasjonene vil trolig holde et møte neste år for å forandre statuttene sine, slik at den nye logoen kan tas i bruk og israelsk medlemskap bli vurdert.

1863
En rekke muslimske land forsøkte torsdag morgen å blokkere Israels inntreden i Røde Korsbevegelsen, uten at det ble oppgitt hvilke land dette gjelder, melder AP.

En stor hindring for arabisk støtte ble fjernet i forrige uke, da Magen David Adom og palestinske Røde Halvmåne inngikk en avtale om å la hverandres helsepersonell jobbe uforstyrret.

Det røde korset ble først tatt i bruk 1863, og reverserer fargene til nøytrale Sveits. Symbolet har egentlig ingen religiøs betydning, men de fleste muslimske land nekter å bruke det. Det ottomanske riket tok i bruk den røde halvmånen for å beskytte helsepersonell i krigen med Russland i 1876.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken