(YEYE): Sosialistisk Ungdom (SU), AUF og Senterungdommen sier ungdomspartiene bør være forsiktige i sin kritikk av regjeringen.

- De bør trå forsiktig, mener AUF-leder Martin Henriksen.

Tidligere i dag skrev Yeye at bare halvparten av ungdomspartiene krav til regjeringen er innfridd, og FpU, Unge Høyre, Unge Venstre, KrFU og Rød Ungdom reagerte med å anklage ungdomspartiene for å ha løyet seg til makten.

- Bør trå forsiktig
AUF-leder Martin Henriksen synes opposisjonspartiene bør trå varsomt.

- Det er absurd å høre dette fra disse ungdomspartiene. De bør trå ganske forsiktig. De støttet tross alt en regjering som kuttet på ungdom, privatiserte i skolen og nektet å innføre gratis skolemateriell. Forskjellen på oss og dem er jo at vi har våget å si ifra hva som er våre krav og ikke bare blindt smiske med moderpartiene, sier han.

Henriksen trekker spesielt frem gratis skolebøker i skolen.

- Vi har fått til mye, blant annet en lang rekke saker som Unge Høyre og de andre var mot. For eksempel gratis læremateriell, som var det klart viktigste løftet vårt. Det blir gjennomført. Unge Høyre og FpU er mot, sier AUF-lederen.

- Må svare for sin egen politikk
Heller ikke SU-leder Kirsti Bergstø er imponert over kritikken fra opposisjonen.

- Det er vanskelig å ta kritikken på alvor når alle løftene nesten er innfridd, mener hun.

Bergstø snur heller skytset tilbake, og mener de borgerlige kritikerne har nok å svare for.

- De bør heller forklare hvorfor de mener elevene skal betale for skolebøkene sine selv, hvorfor det burde bygges forurensende gasskraftverk uten rensing, hvorfor ungdom skal ha dårligere forhold i arbeidslivet enn andre og hvorfor det ikke skal gjøres en dritt med likestilling. Det er jo det de bør stå opp og forsvare, istedenfor å kritisere oss for å jobbe for en politikk som vil gjøre norsk ungdoms hverdag til det bedre.

- Er veldig fornøyd
Alle de tre rødgrønne ungdomslederne mener at regjeringen har kommet langt.

- Vi er veldig godt fornøyd med at over halvparten av kravene er innfridd og at de fleste andre kravene er i ferd med å bli det, sier Bergstø.

Også AUF-leder Martin Henriksen er fornøyd, og minner om at det fortsatt er tid igjen.

. Det er jo et og et halvt år igjen. I løpet av denne perioden har vi jo kommet langt. Vi har fått gjennom vårt viktigste krav om gratis læremidler i videregående. Men vi er altså ikke ferdige enda. AUF stiller tøffe krav til regjeringens videre arbeid, særlig når det gjelder ungdomsgarantien, sier Henriksen.

Senterungdommen utålmodige
Men Senterungdom-leder Christina Ramsøy er ikke helt fornøyd.

- Jeg er veldig fornøyd med det helhetlige bildet, men jeg merker at jeg i forhold til enkeltsaker blir veldig utålmodig. Jeg skulle ønske vi kunne ha innfridd på hvert eneste punkt, sier hun til Yeye.

Hun mener det viktigste regjeringen nå må gjøre, er å innføre halv pris på kollektivtrafikk for ungdom og å bygge ut kollektivtilbudet.

- I tillegg må man fortsatt utvide «Hjem for en 50-lapp»-ordningen, la ungdom få ta førerkortet på skolen og fortsette å styrke kommuneøkonomien, mener Ramsøy.

- Mer klima og likestilling
Også SU-leder Bergstø mener regjeringen har mer å gjøre.

- For eksempel må Norge ta klimatrusselen på alvor ved å redusere oljeutvinningstempoet, satse massivt på fornybar energi og legge om infrastrukturen vår i miljøvennlig retning, slik at det blir enklere for folk å velge miljøvennlig. Så er vi nødt til å bekjempe klasseforskjellene i Norge. Antallet milliardærer øker, og de rikeste tar ut enorme summer penger, men vanlige folk oppfordres til å ikke stille så høye krav. I tillegg må Norge bli likestilt, lønnsforskjellene er veldig store. Jenter er redd for å bli voldtatt når man går hjem alene, og det er langt flere menn i styrenes rom enn kvinner, sier hun.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!